Lucia Lauková Správy

Obce pri Nitre chcú vrátiť vlakovú dopravu: Kedysi tam jazdili plné vozne

Obyvatelia obcí pri Nitre spísali petíciu za obnovenie osobnej vlakovej dopravy na železničnej trati č. 142 Zbehy - Radošina.

Ilustračný obrázok k článku Obce pri Nitre chcú vrátiť vlakovú dopravu: Kedysi tam jazdili plné vozne
Zdroj: Facebook.com/Radošina, Mária Escherová

Vlaky na trati Zbehy – Radošina jazdili od roku 1909. Koniec prišiel v roku 2003, keď sa na tejto a aj iných lokálnych tratiach zastavil život.

Zmeniť to chcú obyvatelia obcí Radošina, Veľké Ripňany, Malé Ripňany, Biskupová, Kapince, Malé Zálužie, Nové Sady, Čab a Zbehy, ktorí žiadajú ministerstvo dopravy o obnovenie trate. Spísali petíciu a zbierajú podpisy. Online ju podpísali stovky ľudí.

Prečítajte si tiež

Kratšia cesta

Autorom petície je Patrik Pagáč. „Počet cestujúcich tu bol enormný a jazdili plné dva vozne (810+011, no cestujúci nemali lístky alebo jazdili zadarmo),“ píše autor petície.

Vlakovú dopravu chcú signatári petície obnoviť z viacerých dôvodov. Jedným z nich sú unikátne polohy zastávok a staníc priamo v centrách obcí, možnosť prestupu v Zbehoch smer Bratislava/Pri­evidza.

Výhodou by bola aj časová úspora a zároveň by sa znížil aj počet áut na cestách. „Cesta vlakom by trvala do Nitry len cca 53 minút – oproti autobusu úspora 10–15 minút,“ konštatujú v petícii.

Cestu vlakom zároveň považujú za pohodlnejšiu aj ekologickejšiu. „Výhodou môže byť taktový GVD ( cestovný poriadok), ľudia z okolia by si znovu zvykli na vlaky, postupne by prešli z autobusov/áut na vlak,“ myslia si petičiari.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM