Správy

Novinka na najväčšom nitrianskom sídlisku: Deti z Klokočiny majú nové ihrisko, FOTO

Na Klokočine slávnostne otvorili nové ihrisko vytvorené z prírodných materiálov. Čo všetko ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Novinka na najväčšom nitrianskom sídlisku: Deti z Klokočiny majú nové ihrisko, FOTO
18
Galéria

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak osobne otvoril ďalšie dva detské inkluzívne areály RODINKA v okrese Nitra. Prvé ihrisko v Nitre – Klokočine vybudovala s pomocou dotácie od ministerstva práce Farnosť sv. Gorazda (Rímskokatolícka cirkev). Druhé ihrisko minister otvoril v Lehote. Celkovo na Slovensku vyrastie 223 rodinných inkluzívnych areálov RODINKA.

V Nitrianskom kraji sa už okrem novootvorených detských inkluzívnych areálov v Klokočine a Lehote, tešia z ihriska v Golianove, ktoré minister práce Milan Krajniak osobne otvoril 9.6.2022.

Vôbec prvý rodinný inkluzívny areál RODINKA otvoril minister štyri dni predtým (5.6.2022) vo Vígľaši v regióne Podpoľanie.

Pribudnú stovky ihrísk

„Keď som prišiel na rezort pred dvomi rokmi, žiadne takéto či podobné projekty podpory rodín a trávenia spoločného času všetkých jej členov neboli. Verím, že aj budúci rok sa nám podarí prideliť dotáciu na inkluzívne ihriská ďalším žiadateľom. Najväčšiu radosť mi robí, keď môžem urobiť niečo viditeľné a hmatateľné, čo robí ľuďom radosť. Hovorí sa, že agátové drevo by malo vydržať 30 rokov, preto dúfam, že deťom a celým rodinám bude robiť radosť čo najdlhšie,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Milan Krajniak.

Nech na Slovensku vznikne čo najviac areálov pre spoločné plnohodnotné trávenie čas rodičov, starých rodičov,

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytlo dotácie na výstavbu detských inkluzívnych areálov RODINKA v sume vyše 9,5 milióna eur na výstavbu ihriska 223 žiadateľom. Medzi nimi je 59 miest, 148 obcí, 4 bratislavských a 2 košické mestské časti, 3 neziskové a 7 cirkevných organizácií.

Prečítajte si tiež

Koľko ich bude v kraji?

Detské inkluzívne ihriská pribudnú vo všetkých slovenských krajoch, celkovo v počte: Bratislavský kraj 13 ihrísk, Banskobystrický kraj 27 ihrísk, Košický kraj 25 ihrísk, Nitriansky kraj 31 ihrísk, Prešovský kraj 32 ihrísk, Trenčiansky kraj 25 ihrísk, Trnavský kraj 24 ihrísk a Žilinský kraj 46 ihrísk.

Hlavným zámerom bolo vytvoriť priestor, kde sa na jednom mieste môžu stretávať všetky generácie a hrať všetky deti spolu, zdravé aj deti so zdravotným znevýhodnením.

Prírodné materiály

„RODINKA“ predstavuje viacgeneračný priestor s prvkami pre deti od 3 do 14 rokov a oddychovou zónou pre dospelých. Hlavný projekt ihriska tvorí 11 prvkov, z toho 3 povinné prvky (pieskovisko, kolotoč a hojdačka – hniezdo) sú inkluzívne. To znamená, že ponúkajú možnosť tráviť čas pri hre s rovesníkmi aj deťom so znevýhodnením. Súčasťou areálu sú tiež altánok, lavičky či hrací priestor v tvare lode.

Jednotlivé komponenty bezbariérového ihriska sú z prírodných materiálov, kombinovateľné a adaptovateľné na rôzne plochy. Jednoducho sa tak prispôsobia priestoru, ktorý má na vytvorenie ihriska k dispozícii prijímateľ dotácie. Komponenty sú navrhnuté tak, aby detské ihrisko bolo skutočne pre všetkých členov komunity, vytvorilo príjemný a bezpečný priestor pre rozvoj zručností detí, zábavu, oddych či zdieľanie zážitkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Nové ihrisko Rodinka na Klokočine
18
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM