Správy

Primátor Hattas nemá v zastupiteľstve väčšinu: Úvodné rokovanie poznačili HÁDKY

Nitrianskemu primátorovi Marekovi Hattasovi a jeho strane Tím Kraj Nitra sa nepodarilo získať v mestskom zastupiteľstve väčšinu. Napriek tomu, že jeho poslanecký klub je s deviatimi členmi najsilnejším, na väčšinu v 31-člennom mestskom parlamente to nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Hattas nemá v zastupiteľstve väčšinu: Úvodné rokovanie poznačili HÁDKY
Zdroj: Mesto Nitra

Prevaha opozície zloženej prevažne z nezávislých poslancov sa prejavila hneď počas pracovnej časti ustanovujúceho rokovania zastupiteľstva (15. 11.). Presadila si vlastné zloženie odborných komisií, neschválila primátorovi zvýšenie platu a neodsúhlasila viaceré rozpočtové opatrenia.

Išlo o kádrovanie?

K prvému konfliktu došlo už pri schvaľovaní zloženia komisií, do ktorých opozícia niektorých zástupcov klubu Tím Kraj Nitra vôbec nevpustila. „Vytvorili sme komisie nie podľa toho, či sa páčia vedeniu mesta, ale čo reálne ponúkajú,“ konštatoval mestský poslanec Igor Kršiak.

Podľa primátora však šlo o kádrovanie, ktoré Nitru vrátilo do obdobia mečiarizmu. „Toto bolo veľmi zlé vykročenie do nového volebného obdobia. Môžeme licitovať o tom, kto budú predsedovia, ale neposielajme z komisií odborníkov. To, že ste takýmto spôsobom degradovali komisie, že tam nemôžu byť ľudia, ktorí v nich chcú pracovať, to je návrat do rokov dávnominulých,“ odkázal Hattas opozícii.

Prečítajte si tiež

Stopli zvýšenie platu

Opozičné kluby neskôr primátorovi neodsúhlasili ani zvýšenie platu zo 4 287 na 6 431 eur napriek tomu, že ako poslanec Národnej rady SR môže dostávať primátorský plat maximálne v sume minimálnej mzdy. Opozícia zmietla zo stola aj časť rozpočtových opatrení. Medzi nimi aj takmer 120-tisíc eur, ktoré boli určené na dofinancovanie vyše 16-miliónového projektu Kreatívneho centra. Podľa Kršiaka by však neboli použité v súlade so zákonom. „Dostali sme sa do stavu, keď bol podpísaný dodatok k zmluve, ktorý nebol finančne krytý v rozpočte mesta,“ zdôraznil.

Hovorí o ohrození projektu

Primátor je presvedčený, že postup radnice bol v súlade so zákonom. Tým, že poslanci necelých 120-tisíc eur na pokračovanie projektu nevyčlenili, ohrozili podľa Hattasa celé fungovanie Kreatívneho centra. „Dovolím si povedať, že projekt, ktorého celková hodnota je 16,5 milióna eur, ste hodili do koša. Dnešným dňom ste sa zapísali do histórie slovenskej politiky, keď ste dokázali cynicky, možno z neznalosti, potopiť takýto veľký projekt, ktorý je navyše z 95 percent financovaný z Európskej únie,“ zdôraznil Hattas.

Podľa Kršiaka však projekt Kreatívneho centra nie je ohrozený. „My sme nezabránili tomu, aby sa centrum budovalo a financovalo. My sme iba naším hlasovaním upozornili na to, že tu je niečo nezákonné a je potrebné to napraviť. Je to signál, aby sa v mestskom zastupiteľstve rokovalo o veciach v takom čase, ako sa má, a nie ex post,“ dodal Kršiak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM