Lucia Lauková Krimi

Nové skutočnosti: V kauze Panama Papers figurujú adresa a meno z Nitry

Do škandalózneho biznisu panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca v daňových rajoch boli zapojené aj desiatky klientov evidovaných na Slovensku. V megakauze sa objavili aj adresa a meno podnikateľa z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Nové skutočnosti: V kauze Panama Papers figurujú adresa a meno z Nitry
Zdroj: Dnes24.sk

Kauza Panama Papers je považovaná za najväčší únik informácií v histórii. Viac ako 11 miliónov dokumentov odhaľuje škandalózny biznis panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá spravovala vyše 200-tisíc subjektov v daňových rajoch. Medzi jej klientov mali patriť aj desiatky ľudí evidovaných na Slovensku. Nešlo pritom len o cudzincov.

Najväčšou slovenskou rybou spájanou s Panama Papers je prominentný podnikateľ Miroslav Výboh. Z databázy zverejnenej Medzinárodným konzorciom pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) vyplýva, že priateľ Roberta Fica označovaný za údajného mecenáša Smeru môže cez schránkové firmy na Seychelách vlastniť napríklad akcie luxusného bratislavského hotela DoubleTree by Hilton.

Megaškandál Panama Papers, pre ktorý padol islandský premiér či šéf rakúskej banky, však neobišiel ani mesto pod Zoborom. V databáze ICIJ sa spomínajú aj adresa a meno podnikateľa z Nitry.

Podnikateľ spod Zobora

V zoznamoch, ktoré zverejnilo ICIJ, sa uvádza nitrianska adresa – v paneláku na Ulici Ľudovíta Okánika 8 je podľa dokumentov Panama Papers registrovaných päť entít. Z databázy nie je jasné, či ide o fyzické alebo právnické osoby. Šiestou položkou je konkrétne meno – Slavomír Sýkora. Všetkých spája nielen jedna adresa, ale aj rovnaká spoločnosť – Starfish Holding Inc. so sídlom na Seychelách.

Seychelské súostrovie v Indickom oceáne patrilo začiatkom tretieho tisícročia k najprogresív­nejším offshore krajinám, verejnosti známym ako daňové raje. Obľube sa tešilo aj medzi slovenskými podnikateľmi, ktorí registrovali svoje firmy tiež na Cypre alebo v Dominikánskej republike. Podľa skorších informácií českého portálu idnes.cz však Seychely v decembri 2013 pritvrdili pravidlá a podnikatelia tak prišli o značnú čas výhod typických pre daňové raje.

Slovenský obchodný register

Spoločnosť Starfish Holding Inc. nefiguruje iba v databáze medzinárodnej kauzy Panama Papers. Spomína sa aj v slovenskom obchodnom registri zverejnenom na internete, a to ako spoločník nitrianskej firmy Sica, s.r.o. Konateľom nitrianskeho podniku so sídlom v centre mesta pod Zoborom na Štefánikovej 13 je osoba s menom Slavomír Sýkora. Adresa konateľa sa zhoduje s adresou, ktorú uvádza databáza Panama Papers – Ulica Ľudovíta Okánika 8.

O vyjadrenie sme chceli požiadať Slavomíra Sýkoru i spoločnosť Sica. Na dostupné telefonické kontakty nik nereagoval. Internetovú adresu nitrianskej firmy sa nám nepodarilo nájsť.

Firma Sica, ktorej spoločníkom je Starfish Holding Inc. so sídlom na Suite 13, prvé podlažie, Oliaji Trade Centre, Francis Rachel Street, Victoria, Mahé na Seychelách, udáva v predmete činnosti viacero aktivít. Podľa výpisu z obchodného registra na internete ide napríklad o kúpu tovaru, sprostredkovateľskú činnosť, prekladište nákladov a skladovanie, sprostredkovanie dopravy, činnosť v oblasti nehnuteľností, leasing spojený s financovaním, reklamnú, propagačnú a marketingovú činnosť či podnikateľské poradenstvo v oblasti obchodu.

Meno Slavomíra Sýkoru figuruje podľa výpisu z obchodného registra na internete v ďalších troch spoločnostiach. Jedna z nich je v likvidácii.

Celebrity aj politici

Medzinárodná kauza Panama Papers odštartovala začiatkom apríla po tom, čo viaceré médiá zverejnili dokumenty z panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Vyplýva z nich, že právnici zakladali schránkové firmy v daňových rajoch pre prominentov z celého sveta. Dôvody boli rôzne, okrem iného utajenie účtov, daňové úniky či pranie špinavých peňazí.

Pre škandál padli aj prvé hlavy. Isladnský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson odstúpil z funkcie pre podozrenia z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Funkcie sa vzdal aj šéf rakúskej banky Hypo Landesbank Vorarlberg Michael Grahammer.

Medzi klientmi Mossack Fonseca boli podľa medializovaných informácií aj súčasný argentínsky prezident Mauricio Macri, ukrajinský líder Peter Porošenko, španielsky režisér Pedro Almodóvar, futbalista Lionel Messi, sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar či slávny holywoodsky herec Jackie Chan. Ruský prezident Vladimír Putin, ktorého médiá spájali s offshorovými spoločnosťami, poprel spojitosť a Panama Papers a označil to za súčasť snáh Západu o oslabenie Ruska.

Dokumenty Panama Papers získali ešte vlani od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu. Nemecký denník pred časom zverejnil aj vyhlásenie anonymného zdroja. Ten si hovorí John Doe a tvrdí, že nepracuje pre nijakú vládu ani špionážnu službu. K rozhodnutiu sprístupniť informácie médiám ho vraj viedla nespravodlivosť.

Nové skutočnosti: V kauze Panama Papers figurujú adresa a meno z Nitry
11
Galéria
Zdroj: panamapapers.sueddeutsche.de
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM