Správy

Nitru skrášlia TRI projekty: Novinkou budú ostrovčeky so sedením na námestí, FOTO

V súťaži o grant uspeli tri verejnoprospešné projekty. Rozdelia si sumu 14 300 eur. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Nitru skrášlia TRI projekty: Novinkou budú ostrovčeky so sedením na námestí, FOTO
7
Galéria
Zdroj: DAB Nitra

Sumou 14 300 budú podporené tri verejnoprospešné projekty zamerané na vytvorenie novej alebo inováciu existujúcej infraštruktúry v rámci verejných priestorov v meste Nitra.

O grant z programu Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN) sa uchádzalo spolu 15 projektov. O víťaznej trojici rozhodla hodnotiaca komisia.

„Výber víťazných projektov bol tento rok pre hodnotiacu komisiu ťažký, pretože všetky predložené projekty boli naozaj veľmi zaujímavé a krásne vypracované. No sme radi, že sa nám napokon podarilo podporiť až tri z nich a už teraz sa tešíme na výsledok ich realizácie,“ povedala Natália Zákopčanová, manažérka nadácie.

Ostrovčeky na námestí

Najvyšší grant dostal projekt Square seeds, ktorý predložilo Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Získalo naň sumu 7 000 eur.

„Cieľom projektu je na na veľkej a v lete rozpálenej ploche Svätoplukovho námestia, vytvoriť ostrovčeky Square seeds,“ opisujú autori projektu. Ostrovčeky majú slúžiť ako oázy príjemného posedenia, prezentujúce súčasné umenie a dizajn.

„Ostrovčeky budú pozostávať z troch svetelných objektov s vlastným pódiom. Budú osvetlené solárnymi systémami LED,“ priblížili autori.

Pódium každého objektu má mať vlastnú vodnú nádrž, ktorá bude slúžiť na zavlažovanie živej zelene. Pokrývať bude steny svetelného objektu a vytvárať tieň. Plochy na sedenie chcú vyrobiť z dreva.

Aktuálne témy

Náučný chodník Zoborské vrchy

Vďaka grantu vo výške 5 500 eur, budú môcť autori projektu obnoviť náučný chodník Zoborské vrhy. V rámci 1. etapy revitalizácie plánujú osadiť nové infopanely a inštalovať QR kódy na miesta zastávok náučného chodníka.

Súčasťou projektu bude aj aktualizovaný sprievodca turistickým chodníkom a audiovizuálny sprievodca na mobile v slovenskom a anglickom jazyku. Do projektu sa zapojí aj 20 študentov z Katedry geografie a regionálneho rozvoja UKF v Nitre.

Zelená cyklotrasa

Posledný z troch grantov dostane projekt Zelená cyklotrasa.

Dobrovoľníci z OZ Ďarmoty a cyklisti z Nitry vysadia na cyklotrase Nitra – Janíkovce 200 stromov.

Pôjde o staré krajové odrody jabloní, hrušiek, sliviek, čerešní, oskoruší, moruší a dúl.

Na projekt získalo združenie 1 800 eur. Mesto projekt podporí zakúpením stromov, ktoré budú vysadené pri cyklotrase.

„Cieľom projektu je vytvoriť akýsi komunitný sad pre okoloidúcich a zároveň miesto, ktoré im poskytne tieň. Predkladatelia projektu zrealizujú workshop o týchto stromoch a spôsobe ich rezu a ošetrovania. Zároveň zorganizujú aj komunitnú cyklojazdu s kultúrnym programom, zrevitalizujú informačné panely náučného chodníka a prístrešok pre cyklistov. Do čistenia lokality a výsadby zapoja mladých dobrovoľníkov,“ priblížili projekt jeho predkladatelia.

Ako bude vyzerať projekt Square seeds na námestí pred divadlom, si pozrite v galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Projekt Square seeds na námestí pred DAB v Nitre
7
Galéria
Zdroj: DAB Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM