Správy

Buďte opatrní! V obci neďaleko Nitry videli medvedicu s mláďatami

Na turistike by si ľudia mali dávať pozor. Pár kilometrov od Nitry zahliadli medvedicu s mladými.

Ilustračný obrázok k článku Buďte opatrní! V obci neďaleko Nitry videli medvedicu s mláďatami
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Pozor si na medvede netreba dávať len pod Tatrami, ale aj v okolí Tribeča. Na medvedicu s mladými upozorňuje obec Šurianky.

„Dňa 11. mája 2021 bola v šurianskom chotári videná medvedica s mláďatami. Jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o zatúlané jedince z lesov pohoria Tribeč,“ píše sa v ozname na stránke obce.

Ako nestretnúť medveďa?

Vedenie obce upozorňuje všetkých, ktorí trávia voľnočasové aktivity na poľných cestách alebo v priľahlých hájoch, aby uprednostňovali vychádzky v skupinách.

Obec tiež odporúča pri vychádzke nahlas rozprávať.

Dôležité je tiež zdržiavať sa radšej na otvorených priestranstvách a vyhýbať sa priestorom s hustým a vysokým porastom, ako sú zarastené medze, lesy a háje.

Aktuality zo Slovenska

Pozor, by ste si mali dávať aj pri venčení psa. „Veľmi nebezpečné môže byť aj stretnutie medvedice so psom na vôdzke alebo voľne pusteným,“ upozorňuje obec.

Situáciu monitorujú

„V žiadnom prípade by sa ktokoľvek nemal snažiť k medvedici ani k jej mláďatám približovať. Nie je predpoklad, že sa bude približovať k obydliam, avšak i tak je nežiaduce nechávať v blízkosti pozemkov odpadky a zvyšky jedla,“ varuje obec.

Ďalší postup konzultovala obec s členmi poľovného združenia. „Aj s prihliadnutím na legislatívnu ochranu tohto živočícha, bude táto situácia monitorovaná a občania o nej budú informovaní,“ konštatuje obec Šurianky.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Medvede na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM