Kultúra

Nitru čaká NOVÝ dobový festival: Na hrade sa budú konať Kniežacie dni

Milovníci histórie majú dôvod na radosť. Na Nitrianskom hrade a v podhradí sa bude konať nový dobový festival.

Ilustračný obrázok k článku Nitru čaká NOVÝ dobový festival: Na hrade sa budú konať Kniežacie dni
Zdroj: Dobový spolok Satyros

Druhý júnový víkend, 11. a 12. 6, sa bude v Nitre konať nultý ročník festivalu Kniežacie dni. Organizátorom podujatia je nitriansky dobový spolok Satyros.

Dejiskom dvojdňového festivalu budú priestory hradného kopca Nitrianskeho hradu a podhradia.

Prečítajte si tiež

Čo prinesie?

„Radi by sme prostredníctvom tohto podujatia spopularizovali a rozšírili povedomie o skorých dejinách územia Slovenska, s dôrazom na raný stredovek (Nitrianske kniežatstvo a Veľká Morava), a tiež posilnili komunitu nadšencov histórie, obzvlášť, keď snáď to najhoršie obdobie pandémie konečne odznieva,“ prezradil Juraj Mudrák zo spolku Satyros.

Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty dobovej hudby, aktivity pre deti, šermiarske vystúpenia, ohňovú šou, ukážky dobového života i turnaje.

Aktivity budú rozložené počas dvoch dní konania festivalu ranostredovekého civilného, ale i vojenského života.

„Bude odprezentovaná čo najautentickejšia dobová kultúra – hudba, remeslá, zvyklosti, zábava a iné. Tento festival, určený tak pre malých, ako aj veľkých nadšencov, bude okrem diváckej atraktívnosti a zábavy zameraný aj na tzv. „living history“ ako príťažlivý edukačný nástroj oživovania histórie," prezradili organizátori.

Ožijú aj remeslá

Počas celého podujatia sa môžete tešiť na knieža Pribinu s celou jeho družinou, historické skupiny z celého Slovenska, zo zahraničia, ale aj množstvo kvalitných remeselníkov, výrobcov a predajcov, občerstvenie, nápoje a príjemnú atmosféru.

Ako potvrdili organizátori, vstupné sa na festival vyberať nebude.

„Dúfame, že aj to návštevníkov priláka v hojnom počte. Radi by sme tak svojou troškou do mlyna prispeli k oživeniu kultúrneho života v meste po tomto ťažkom období,“ dodal Juraj Mudrák. Sledovať udalosť môžete aj na sociálnej sieti, kde budú organizátori informovať o ďalších novinkách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM