Lucia Lauková Správy

Nitriansky výrobca čokolády: Spolupracovať bude s indiánskym kmeňom z Ekvádoru

Uznávaný nitriansky výrobca čokolády podpísal zmluvu s indiánskym kmeňom Shuarov z Ekvádoru. Kakao z tohto regiónu patrí medzi najkvalitnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky výrobca čokolády: Spolupracovať bude s indiánskym kmeňom z Ekvádoru
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nitriansky výrobca čokolády Lyra Chocolate bude spolupracovať s indiánskym kmeňom Shuarov z Ekvádoru. Zástupca spoločnosti Karol Stýblo dnes podpísal zmluvu o spolupráci so zástupcom ekvádorského regiónu Taisha. „Je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, ktorú zástupca tohto regiónu kedy podpísal,“ povedal Stýblo.

Presadili sa aj bez podpory

„Slovensko je výborné nielen svojím lietajúcim autom, navigačným systémom, ale máme tu ľudí, ktorí dokážu uspieť v rôznych oblastiach. Dokazujú, že startupy nie sú len o IT a technológiách, ale o tom, čo dokážeme u nás v rôznych oblastiach vymyslieť,“ povedal počas podpisu zmluvy prezident Andrej Kiska. Podľa jeho slov je každá jedna podpora začínajúcim firmám veľmi dôležitá a je na politikoch, aby hľadali firmy, ktoré majú potenciál rozvoja a vývozu, a ukázali im, ako im vedia pomôcť.„Aj keď práve táto firma sa dokázala presadiť bez akejkoľvek podpory,“ skonštatoval.

V srdci pralesa

Spolupráca s ekvádorskými farmármi je podľa slov Stýbla zároveň sociálnym projektom nitrianskych podnikateľov v tejto oblasti. „Región Taisha je regiónom v srdci pralesa a má rozlohu zhruba 200 štvorcových kilometrov. Žije v ňom kmeň Shuarov, s ktorými vytvárame istý druh spoločnej firmy,“ povedal Stýblo. Zo strany Lyry Chocolate ide o podporu a odovzdávanie know-how v oblasti spracovania a poľnohospodárstva, v oblasti fermentácie a sušenia kakaových bôbov.

Podporia región

„Kakao dozrieva desať mesiacov priebežne a je logisticky náročné a neefektívne, aby títo pestovatelia, roztrúsení na veľkej ploche, chodili a odpredávali po kilograme týždenne. Každý z nich sa stará o pár stromov, čo má v okolí domu. My chceme zabezpečiť, aby napríklad dvakrát týždenne išlo auto za pestovateľmi, zbieralo čiastkovú úrodu a zároveň hneď zaplatilo za dodaný tovar. Ten zvezie do centrálneho fermentačného miesta v centre regiónu, kde sa kakao nafermentuje, usuší a po rýchlotestoch môže byť vyvezené do USA alebo Európy. Celá pridaná hodnota ostáva na podporu regiónu,“ povedal Stýblo. Podľa jeho slov je kakao z tejto oblasti pravdepodobne najkvalitnejšie a originálne pôvodné, neovplyvnené krížením či opeľovaním.

V priloženej galérii, si môžete pozrieť, ako vyzerajú nové výrobné priestory výrobcu čokolády!

Nitriansky výrobca čokolády: Bude spolupracovať s kmeňom z Ekvádoru
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM