Lucia Lauková Kultúra

Nitriansky rodák Edmund Massányi: V jeho dielach nám zanechal veľké bohatstvo

Akademický maliar Edmund Massányi sa narodil a zomrel v meste pod Zoborom. Svoje rodné mesto miloval. Po celom Slovensku zanechali jeho ruky množstvo pokladov. Od jeho úmrtia si pripomíname 50 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky rodák Edmund Massányi: V jeho dielach nám zanechal veľké bohatstvo
Zdroj: Dnes24.sk

Edmund Massányi sa narodil 15. januára 1907 v Nitre matke Márii rod. Červeňová a otcovi Augustínovi Massányimu. Edmundov otec pracoval ako cukrár v tom čase aj vo veľmi známej budapeštianskej cukrárni Gerbeau.

Len ako 10-ročný začínal Edmund štúdium v ateliéri akademického maliara A.G. Schulleho na Štátnom reálnom gymnáziu v Nitre. Pod vedením uznávaných profesorov sa následne vzdelával v Prahe, Viedni či v Mníchove, kde v roku 1930 doštudoval. Dva roky pracoval ako scénický výtvarník v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

Všestranný umelec

Edmund Massányi bol všestranným umelcom, venoval sa takmer všetkým výtvarným technikám a žánrom. Celý svoj tvorivý život zasvätil umeniu, záchrane a obnove umeleckých hodnôt v oblasti reštaurovania sakrálnych objektov, kultúrno-historických pamiatok nielen na Slovensku, ale i v Čechách a Sliezku. Jeho nádherné diela nám zdobia aj kostoly v Nitre a okolí.

Okrem toho Edmund Massányi pracoval aj v oblasti knižnej ilustrácie, kde ilustroval 65 knižných vydaní. Poslednú knihu autor ilustroval na nemocničnom lôžku v nitrianskej nemocnici na jeseň v roku 1966.

Fresky a maľby

Edmund Massányi sa podieľal aj na obnove kostola sv. Ladislava v Nitre v rokoch 1940 – 1941. Nahradil staré fresky novými, ktoré znázorňujú dejiny kresťanstva v Nitre. O tom, že práca rodáka z Nitry bola vyhľadávaná svedčí aj fakt, že podľa dostupných zdrojov mal umelec za obdobie od roku 1924 do 1965 realizoval alebo reštauroval 120 objektov.

V roku 1941 mu bola zverená práca v Ružomberku na prevedení fresiek v kostole sv. Ondreja. Tu sa zoznámil so svojou celoživotnou družkou Elenou Svobodníkovou, s ktorou splodil syna Máriusa, ktorý po otcovi zdedil talent maliarsky ale aj hudobný.

Ďalší kostol, ktorý nesie odkaz maliara Edmunda Massányiho je kostol sv. Martina na Chrenovej, ktorý bol novopostavený počas vojny v rokoch 1942 až 1943. Ústredná maľba na strope kostola od akademického maliara Edmunda Massányiho predstavuje dobročinný skutok sv. Martina. Za postavou svätca je znázornený pôvodný kostol, ktorý stál na Martinskom vrchu.

V roku 1946 pracoval maliar Massányi na hlavných obrazoch veľkoplošných fresiek v kostole v Chynoranoch. Maľoval aj farský kostol sv. Michala Archanjela v Urminciach, okres Topoľčany. Vymaľoval aj interiér Rímskokatolíckeho kostolu Preblahoslavenej Panny Márie vo Vrábľoch. V Považskej Bystrici zanechal veľký poklad v podobe monumentálnej fresky v kostole Navštívenia Panny Márie, kde zobrazil jeho zasvätenie. Túto fresku maľoval rodák z Nitry dva roky.

Pochovaný je v Nitre

Edmunda Massányiho lákal aj inšpiroval svet. Podnikol viaceré cesty nielen po Európe, kde maľoval či obdivoval diela miestnych umelcov, ale vydal sa aj do Afriky, kde navštívil napríklad Casablancu či Alžír. Vždy sa vrátil do svojho rodiska, Nitry.

Akademický maliar Edmund Massányi zomrel 29. novembra 1966 v Nitre, kde je pochovaný v rodinnej hrobke na mestskom cintoríne. Na jeho náhrobku je bronzový odliatok pravej maliarovej ruky. Edmund Massányi bol človek s veľkým umeleckým duchom a jeho diela nesú nevymazateľnú výpoveď.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM