Správy

Nitriansky hrad sa zahalil do KRVAVO červenej farby: TOTO je dôvod!

Tiež ste si všimli, že Nitriansky hrad zmenil farbu? V stredu 23. novembra svietil na červeno. Biskupstvo vysvetlilo prečo.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky hrad sa zahalil do KRVAVO červenej farby: TOTO je dôvod!
4
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra

Viaceré budovy naprieč Slovenskom sa v stredu 23. novembra večer rozsvietili na červeno. Stalo sa tak pri príležitosti celosvetovej akcie Červená streda, ktorej cieľom bolo poukázať na závažné porušovanie náboženskej slobody vo svete.

Na červeno boli nasvietené aj veža katedrály – Baziliky sv. Emeráma na Nitrianskom hrade, biskupský palác aj niektoré kostoly v Nitre.

Prečítajte si tiež

Odkaz pre veriacich

Nasvietenie budov červenou farbou má symbolizovať utrpenie miliónov ľudí na svete. „Upozornili, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou na svete. Až 300 miliónov kresťanov na svete trpí pre svoju vieru,“ vysvetľuje Biskupstvo Nitra na sociálnej sieti.

„Prenasledovanie a útlak kresťanov dnes vo viacerých častiach sveta dosahuje úroveň genocídy. O tom, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou na svete, sa hovorí málo, alebo vôbec. V skutočnosti až každý 7. kresťan žije v krajine, kde čelí útlaku pre svoje náboženstvo. Preto sme svietili na červeno, aby sme na to upozornili, lebo sme už niečo podobné v minulosti aj u nás na Slovensku zažili,“ dodáva Biskupstvo Nitra.

Pridali sa aj ďalšie mestá

Na Slovensku organizovala kampaň pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Naprieč krajinou boli okrem kostolov nasvietené aj iné dominanty.

Na červeno svietili aj Bratislavský hrad, Most SNP či Martineum (zázemie Dómu sv. Martina), Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline, Mestská radnica v Trnave či Spišská kapitula.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Červená streda v Nitre
4
Galéria
Zdroj: Biskupstvo Nitra
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM