Tímea Kamenická Rôzne

Nitriansky gynekológ: Toto by som chcel odkázať mladým dievčatám a ženám!

Erik Lajtman, gynekológ Fakultnej nemocnice v Nitre, sa praxi venuje od roku 1997. Nadobúdal ju v mnohých mestách, no usadil sa v Nitre. Spýtali sme sa ho, čo by rád odkázal svojim pacientkam.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky gynekológ: Toto by som chcel odkázať mladým dievčatám a ženám!
Zdroj: Dnes24.sk

Doktor Lajtman začínal svoju prax v Lučenci. Neskôr prešiel do Veľkého Krtíša a k našim susedom do Ostravy. Potom prišiel k nám do Nitry a priznáva, že keby toto miesto nezískal, ostal by pravdepodobne v Čechách. „Ak by nevyšla Nitra, asi by som sa už na Slovensko nevrátil.“

Erik Lajtman má štyri atestácie, venuje sa onkogynekológii, ale aj detskej gynekológii. Ako sa však dostal k svojmu povolaniu? „Mám obidvoch rodičov lekárov, takže to rozhodnutie, aký odbor robiť, bolo možno o to jednoduchšie. Otec je gynekológ, matka pediatrička.“

Povinne si prešiel všetkými oddeleniami, až bolo isté, že sa chce venovať práve gynekológii.„Za­čínal som na pediatrii, vplyvom toho, že gynekologické miesta boli vtedy také úzkoprofilové, a po druhé, asi som to ešte nemal vyhradené. Po roku však bolo úplne jasné, že chcem robiť gynekológiu, a to nielen preto, že som to doma počúval, ale aj preto, že bolo pacientok a zaujímavých stavov veľa,“ dodáva Erik Lajtman.

Keď sme sa doktora Lajtmana spýtali, čo by chcel odkázať dievčatám či ženám, odpoveď bola jednoznačná. Na základe vlastných skúseností s pacientkami nám to prezradil. Toto sú štyri rady, ktorými by sa ženy mali riadiť.

  • Nájdite si gynekológa a keď ho už budete mať, aspoň raz ročne ho navštívte.
  • Gravidita nie je choroba. Je to prirodzený stav, možno jeden z tých rizikovejších, ale zároveň najšťastnejších období v živote ženy.
  • Neexperimentuje s pôrodom doma alebo do vody. Dôverujte profesionálom v nemocnici.
  • Na všetko sa opýtajte lekára, prípadne pôrodnej asistentky či zdravotnej sestry. Nekonzultujte s Dr.Googlom.

Mohlo by vás zaujímať:

Nitriansky gynekológ Erik Lajtman: TOTO sú problémy, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Nitriansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM