Aktualizované Lucia Lauková Správy

Nitriansku hradnú jaskyňu sprístupnia: Otvorená budú od JÚNA

Sprístupnenie jaskyne pod Nitrianskym hradom dostalo zelenú. Verejnosť bude môcť vidieť len jej časť.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansku hradnú jaskyňu sprístupnia: Otvorená budú od JÚNA
7
Galéria

Nitra bude mať novú atrakciu. Od 1. júna bude voľne sprístupnená časť Nitrianskej hradnej jaskyne.

Ako stojí vo vyhláške Okresného úradu Nitra, návštevníci sa budú môcť celoročne voľne pohybovať v časti jaskyne v dĺžke 10 m od jej vchodu v severovýchodnej bralnatej časti hradného kopca.

Prečítajte si tiež

Celá jaskyňa je dlhá takmer 40 metrov a je to prírodná pamiatka. „Nachádza sa v severozápadnej časti hradného vrchu, ktorý je vplyvom tektonických zlomov rozlámaný. V najväčšej pukline leží vchod do Nitrianskej hradnej jaskyne, ktorá začína Vstupnou chodbou. Z nej cez Spojovaciu chodbu smerom na juhozápad pokračuje Pribinova sieň ústiaca do ďalšieho vchodu, ku ktorému vedie z vonkajšej strany schodište,“ uvádza Turistické informačné centrum.

Bez sprievodcu

Sprístupnenie jaskyne už nebude vyžadovať žiadny zásah. „Verejnosti voľne prístupné jaskyne, ďalej len VVPJ, sú jaskyne, ktoré ako v tomto prípade vyhlasuje príslušný okresný úrad podľa § 18 zákona a na Slovensku ich toho času máme 45. Za VVPJ vyhlasujeme jaskyne, ktoré väčšinou ležia v blízkosti turistických chodníkov, alebo iných frekventovaných miest, pohyb v ich priestoroch pre návštevníkom nepredstavuje výrazné nebezpečie a nie je ohrozená jaskyňa a jej hodnoty. V týchto jaskyniach sa tým pádom nevyžaduje ani žiadny väčší zásah pri sprístupňovacích prácach. Tak je tomu aj v tejto a od 1.6.2024 bude platiť vyhláška a tým pádom bude jaskyňa oficiálne prístupná,“ potvrdil Igor Balciar zo Správy slovenských jaskýň.

Jaskyňa bude prístupná voľne – bez sprievodcu. V dohľadnej dobe pri nej jaskyniari osadia informačnú tabuľu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nitrianska hradná jaskyňa
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM