Rastislav Búgel Krimi

Nitrianski colníci vyskúšali parádnu novinku: Mobilný systém detekuje jadrový a rádioaktívny materiál!

Nitrianski colníci otestovali novú techniku. Priamo pri hraničnom priechode Drietoma použili pri kontrole 145 motorových dopravných prostriedkov nový mobilný systém, určený na detekciu jadrových a rádioaktívnych materiálov.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianski colníci vyskúšali parádnu novinku: Mobilný systém detekuje jadrový a rádioaktívny materiál!
Zdroj: TASR

Pri kontrole vozidiel nebezpečnú rádioaktivitu nezistili. Súčinnostná kontrolná akcia nitrianskych, trenčianskych a trnavských colníkov bola podľa slov hovorcu Colného úradu v Nitre Stanislava Pachera zameraná okrem colného dohľadu a daňového dozoru aj na možné riziko prekročenia radiačných hodnôt u prepravovaného tovaru.

Kontrola nebezpečného tovaru

Nový mobilný detekčný systém je určený na detekciu jadrových a rádioaktívnych materiálov. Tento systém budú využívať colníci z oddelenia špeciálnych technológií najmä pri kontrole nebezpečného jadrového a rádioaktívneho tovaru a tovaru dvojakého použitia v blízkosti hraničných priechodov, ale aj vo vnútrozemí v rámci výkonu colného dohľadu pri preprave tovaru tranzitujúceho cez Slovenskú republiku. „Z hľadiska prepravy nebezpečných vecí a tovaru sú za rádioaktívny materiál považované všetky látky a predmety s obsahom rádionuklidov, ktorých hodnota celkovej aktivity alebo hmotnostnej aktivity prevyšuje hodnoty, ktoré by počas bežných podmienok prepravy mohli ohroziť zdravie a životy ľudí alebo poškodiť životné prostredie,“ informoval Pacher.

Rôzne zdroje

Predmetom prepravy môžu byť rádioaktívne materiály, ktoré sú určené na využitie v príslušných zariadeniach (energetických, priemyselných, zdravotníckych, výskumných), alebo materiál, ktorý ukončil svoju funkčnú životnosť a stal sa rádioaktívnym odpadom. Najviac rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu sa nachádza v kovovom šrote. Zdrojmi ionizujúceho žiarenia neznámeho pôvodu môžu byť napríklad súčiastky vojenskej techniky, poľnohospodárskej techniky, ale aj trezory, požiarne hlásiče, použité filtre vzduchu a iné materiály.

Nezákonná preprava

Cieľom kontrol nitrianskych colníkov bude aj naďalej odhaľovať nelegálnu prepravu a zamedzovať nelegálnemu nakladaniu s jadrovým alebo rádioaktívnym materiálom a odhaľovať nezákonnú prepravu položiek a technológií s dvojakým použitím a chrániť tak zdravie a životy obyvateľstva pred účinkami nebezpečných materiálov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM