Lucia Lauková Krimi

Nitrianski colníci si posvietili aj na jarmočníkov: Rozdali pokuty za vyše 9-tisíc eur

Počas dvoch mesiacov skontrolovali colníci 38 subjektov. S výnimkou jedného zistili pochybenia u všetkých predajcov.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianski colníci si posvietili aj na jarmočníkov: Rozdali pokuty za vyše 9-tisíc eur
2
Galéria

Nitrianski colníci sa v mesiacoch september a október 2017 zamerali pri kontrolách dodržiavania zákona o ERP najmä na predajcov na tradičných jarmokoch, výstavných podujatiach a festivaloch (Levický jarmok, Štúrovský jarmok, Zlatomoravský jarmok, Šuriansky jarmok, Michalský jarmok v Topoľčanoch, Oberačkové slávnosti a Klobfest v Nových Zámkoch, Autosalón v Nitre a pod.). Podľa slov Stanislava Pachera z CÚ Nitra, napriek mnohým upozorneniam finančnej správy v uplynulom období, množstvu vykonávaných kontrol, ako aj opatreniam vykonávaných zo strany usporiadateľov týchto podujatí, odhalili colníci množstvo porušení zákona o ERP.

Porušenie zákona

„Z celkového počtu 38 kontrolovaných subjektov až 37 z nich porušilo ustanovenia zákona o ERP. Uložené pokuty dosiahli výšku viac ako 9 000 eur. V dvoch prípadoch za opakované porušenie zákona bol predajcom uložený zákaz predaja tovaru do 72 hodín, pričom pri ďalšom porušení im hrozí odňatie živnostenského oprávnenia,“ prezradil Stanislav Pacher, hovorca CÚ Nitra.

Najčastejšie dôvody

Ako uviedol, najčastejším porušením zákona bolo, že predávajúci nezaevidoval tržbu do ERP, za čo sú ukladané najvyššie pokuty, a to v závislosti od množstva zistených porušení zákona. „Vo viacerých prípadoch predajca síce tržbu v ERP zaevidoval, avšak kupujúcemu pokladničný doklad neodovzdal,“ uviedol hovorca CÚ v Nitre, Stanislav Pacher. Ďalšími porušeniami bolo podľa jeho slov nesprávne pomenovanie tovaru na pokladničnom doklade, zistený rozdiel hotovosti nachádzajúcej sa v pokladnici oproti prehľadovej uzávierke a chýbajúce vyobrazenie vzoru pokladničného dokladu

Svetoznáme značky

„Na pulte predajných stánkov bolo navyše v dvoch prípadoch zistené, že sú vystavené a ponúkané na predaj kabelky a textilné výrobky svetoznámych značiek, ktorých ceny nezodpovedali originálnym výrobkom. Z dôvodu podozrenia, že ide o falzifikáty, bolo zaistených 125 kusov tovaru. Či skutočne išlo o napodobeniny posúdia zástupcovia týchto ochranných známok,“ dodal hovorca CÚ Nitra, Stanislav Pacher.

Foto: ilustračné

Nitrianski colníci si posvietili aj na jarmočníkov: Rozdali pokuty za vyše 9-tis
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM