Lucia Lauková Kultúra

Nitrianske fašiangy sa blížia: Čaká nás jarmok aj tradičný sprievod masiek, PROGRAM

Fašiangy pod Zoborom sa budú niesť v znamení zvykov a tradícií. Súčasťou bude zabíjačka, jarmok remeselníkov, ale najmä zábava.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske fašiangy sa blížia: Čaká nás jarmok aj tradičný sprievod masiek, PROGRAM
18
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Tohtoročné Nitrianske fašiangy sa budú pod Zoborom konať v sobotu 2. marca. Súčasťou bude jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a fašiangovými špecialitami. Jarmok bude prebiehať od 10.00 do 17.00 hodiny. Program otvorí Flašinet Ivana Gontka a Podzoborskí Heligonkári. Vrchol programu bude patriť tradičnému fašiangovému sprievodu po pešej zóne a pochovávaniu basy.

Fašiangový sprievod

Fašiangový sprievod odštartuje z pešej zóny už o 15.00 hodine. Jeho súčasťou budú bubeníci Campana Batucada, mažoretky I-NIMA, chodúliari z Harry Teater, študentské divadlo VYDI, folklórne súbory a skupiny (Tradícia Dražovce, Nevädza, Janíkovská studnička a Zbežanček).

Remeselníci na námestí

Remeslá a tradície predstavia na Svätoplukovom námestí ľudovo-umeleckí remeselníci z celého Slovenska. Na svoje si prídu nie len dospelí, ale aj deti. Tie sa môžu tešiť na zvieratká v gazdovskom dvore Detskej farmy Humanita a rôzne hry. V rámci tvorivých dielní si budete môcť nechať pomaľovať tvár, prípadne si vyrobiť svoju vlastnú originálnu masku.

Bezplatná prehliadka

O fašiangovú zábavu sa v Nitre postarajú aj Vrbovskí víťazi či Gajdošskí trogári. Pre „masky“ bude pripravené fašiangové koleso šťastia s možnosťou vyhrať ceny. „Pre záujemcov o spoznávanie bohatej histórie Nitry je pripravená bezplatná prehliadka Nitry, tematicky ladená do secesie. Prehliadku organizuje TIC Nitra v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu – nastavte si do mobilov pripomienku: zraz účastníkov je o 13.hod. pred Župným domom,“ pripomína mesto na svojej stránke.

Foto: ilustračné

Fašiangový jarmok v Nitre
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM