Kultúra

Nitrianska kapela zložila poctu Mirovi Žbirkovi: Prerobila jeho známy HIT, VIDEO

Spevák kapely Sematam priznal, že prerobiť Mekyho skladbu nebolo jednoduché. Vypočujte si, ako sa mu to podarilo.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska kapela zložila poctu Mirovi Žbirkovi: Prerobila jeho známy HIT, VIDEO
5
Galéria
Zdroj: Sematam

Po skladbe Bomba, ktorú nahrali S hudbou vesmírnou, prichádza funky-popová kapela z Nitry s prerábkou skladby Miliónkrát od Mira Žbirku.

Novým singlom vzdávajú hudobníci Sematam poctu tvorbe výnimočného autora a speváka, ktorý navždy ostane legendou slovenskej hudobnej scény.

Prečítajte si tiež

Pocta Žbirkovi

„Chceli by sme vzdať hold Mirovi Žbirkovi, ktorý pre nás bude navždy legendárnym chlapcom s gitarou. Rozhodli sme sa to urobiť spôsobom, ktorý bol pre neho a je aj pre nás najbližší – prostredníctvom hudby. Prerobili sme jeho skladbu Miliónkrát do podoby, ktorá zodpovedá nášmu hudobnému štýlu,“ povedal spevák Marek Kutnár, podľa ktorého bol Miro Žbirka vizionár a neustále otvorený novým podnetom.

S týmto postojom pristupovala kapela aj k spracovaniu skladby Miliónkrát, v ktorej sa snažili zachovať jej podstatu, no zároveň do nej vniesli niečo nové a svojské.

Fanúšikom od detstva

Podľa rodičov Mareka Kutnára bola pieseň Biely kvet prvá skladba, ktorú ako malý spieval. Odvtedy Mareka sprevádza hudba Mekyho Žbirku po celý život.

„Skladbu Miliónkrát som mal v hlave dlhú dobu, tak trochu som v nej totiž počul kapelu Sematam,“ s úsmevom hovorí spevák, ktorý má na svedomí aj samotný rearanž skladby.

Do piesne vniesol funky prvky, elektroniku či dychovú sekciu a dokonca pridal aj novú časť piesne tzv. „bridge“, ktorý sa v origináli nenachádza.

Cítil zodpovednosť

Marek priznáva, že prerobiť Mekyho skladbu nebolo jednoduché. "Pri tvorbe tohto aranžmánu som strávil viac času ako pri tvorbe akejkoľvek našej autorskej skladby,“ priblížil Marek.

Ako doplnili manažér Michal Neffe, dychová sekcia bola nahrávaná v nitrianskom Basement štúdiu. O mix a master sa postaral producent Marek Šurin, ktorý produkoval aj debutový rovnomenný album Sematam.

Ďalšie novinky

Ako vznikol klip?

Aj zábery vo videoklipe, ktoré zachytávajú kúsok z muzikantského života, majú symbolicky poukazovať na hudobné pôsobenie Mira Žbirku ako hudobníka s gitarou.

„Vznikol tak pohľad do jedného dňa jednej kapely, počas ktorého si každý niečo prežije, no napokon všetko dobre skončí, pretože sme spolu a robíme to, čo máme radi. Klip sa končí nad ránom, východom slnka, ktorý symbolizuje nádej prichádzajúcu s novým dňom,“ opísal klip spevák Marek.

Najbližšie koncerty

Okrem kapely v klipe účinkujú aj ich priatelia a mladá herečka Nikoleta Kupčíková. O vizuál skladby sa postaral Juraj Škula, s ktorým kapela spolupracovala aj na videoklipe k skladbe Bomba nakrútenom v spolupráci s triom S hudbou vesmírnou. V marci sa podarilo kapele s klipom Bomba získať 1. miesto v súťaži videoklipov Europe Music Awards v Košiciach.

V súčasnosti kapela pripravuje ďalšie autorské skladby a plánuje koncertné leto. Najbližšie môžete kapelu vidieť 20. apríla ako predkapelu známej formácie HEX v Piešťanoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: YouTube.com/SEMATAM
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM