Lucia Lauková Správy

Nitrianska Kalvária dostane nový ďalekohľad: Odolať by mal počasiu aj vandalom

Mesto sa rozhodlo neinvestovať do ďalších opráv poškodeného monokuláru na Kalvárii. Pôvodný ďalekohľad nahradí odolnejší.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska Kalvária dostane nový ďalekohľad: Odolať by mal počasiu aj vandalom
Zdroj: Dnes24.sk

Prvýkrát bol mobiliár na Kalvárii v Nitre, vrátane ďalekohľadu, osadený v lete v roku 2013. Odvtedy bol niekoľkokrát poškodený vandalmi a pri zmene počasia sa zahmlieval. Tomu by mal byť koniec.

Mesto chce v polovici novembra osadiť nový vyhliadkový ďalekohľad BTC Coin 100 Free, bez mincovníka za 3450 eur na nitriansku Kalváriu. Ako informoval Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre nový ďalekohľad bude odolný voči poveternostným vplyvom, ponúkne zväčšenie až 25-krát.

Rovnaký typ ďalekohľadu kupovala Nitrianska organizácia cestovného ruchu koncom roka 2013. Jeden je na Nitrianskom hrade, druhý na Pyramíde. „Obsahuje dusíkovú výplň proti zahmlievaniu optiky z vnútra ďalekohľadu a je odolnejší voči poškodzovaniu,“ dodal Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

„Ďalekohľad bude namontovaný ihneď po dodaní od dodávateľa, predpoklad osadenia nového ďalekohľadu na Kalváriu je v polovici mesiaca november 2017,“ povedal Andrej Jančovič, z MsÚ v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM