Veronika Kalinová Rôzne

Nitrianska Kalvária: Čo symbolizuje a čo ju spája s Veľkou nocou?

TÉMA TÝŽDŇA: V poslednom príspevku o nitrianskej Kalvárii sa zameriame na význam a symboliku tohto nevšedného pahorku. Pomaly sa blíži i čas Veľkej noci, ktorý neodmysliteľne spája Kalváriu s týmto sviatkom. Ako? Dozviete sa v našom príspevku.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska Kalvária: Čo symbolizuje a čo ju spája s Veľkou nocou?
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Posledná cesta

Slovo Kalvária pôvodne znamená horu lebiek, na ktorej bol Ježiš ukrižovaný. Cesta na Kalváriu je poslednou púťou Ježiša Krista pred smrťou a pred jeho zmŕtvychvstaním. Traduje je, že Ježiš si na skalu Golgota, na svojom chrbte niesol nadrozmerný kríž, s ktorým sa na svojej ceste štrnásťkrát zastavil. Posledným zastavením božieho syna bolo pochovávanie jeho tela.

Symbolika Kalvárie

Práve obraz Kalvárie symbolizuje posledné vydýchnutie najväčšej kresťanskej osobnosti v dejinách. Jej hlavnou úlohou je neustále ľuďom pripomínať večnosť a veľkosť života. Krížová cesta označuje cestu s krížom na pleciach, čo do veľkej miery aj zľudovelo. Keď sa povie: „Každý si vláčime svoj kríž,“ alebo „S tebou je to kríž,“ vychádza to práve z tejto kresťanskej tradície.

Veľkonočné púte na Kalváriu

Každoročnými púťami na Kalváriu si veriaci pripomínajú utrpenie božieho syna a jeho obetu za ľudstvo. Práve na Veľkú noc ukrižovali Ježiša Krista a on vstal z mŕtvych. Mnoho veriacich si jeho čin uctí výstupom na Kalváriu, pričom sa symbolicky štrnásťkrát zastavia na svojej púti na znak symbolického prepojenia s poslednou životnou cestou božieho syna. „Sme už s manželom starí, ale na Veľkonočnú nedeľu sa chodíme na Kalváriu každý rok pomodliť,“ povedala pani Monika z Nitry. Táto dvojica, ale i mnoho iných Nitranov počas tohto najväčšieho kresťanského sviatku navštívi Kalváriu. Práve výstup veriacich na Kalváriu v tomto období je jej skutočným a pravým zmyslom…

Chcete vedieť, ako vnímajú Kalváriu Nitrania? Prečítajte si to v tomto článku – Nitrianska Kalvária: Čo znamená pre rodených Nitranov?

Aké tajomstvá ukrýva Kalvária? Prečítajte si o nej historické zaujímavosti v tomto článku – Historický pohľad na Kalváriu: Aké tajomstvá ukrýva?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM