Veronika Kalinová Rôzne

Historický pohľad na Kalváriu: Aké tajomstvá ukrýva?

TÉMA TÝŽŇA: Dnes sa pozrieme na nitriansku Kalváriu z historického hľadiska. Ako sa postupne zmenil jej profil, čím bola predtým a ako sa z nej stalo miesto, ktorým je dnes...

Ilustračný obrázok k článku Historický pohľad na Kalváriu: Aké tajomstvá ukrýva?
Foto: Veronika Kalinová / Zdroj: Dnes24.sk

Historická tvár Kalvárie

Na prelome 18. a 19. storočia nazvali jeden zo siedmych pahorkov, ktoré obkolesujú Nitru, Vrchom Matky Božej a začali na nej stavať prvé kostoly. Reč je súčasnej nitrianskej Kalvárii, ktorej osud bol spečatení už pred niekoľkými storočiami. Tento pahorok si niekdajší obyvatelia tohto územia zvolili za miesto svojho rozjímania. Predtým ho nazývali Vrchom zelenej planiny, na ktorom nestálo vôbec nič. Neskôr ho premenovali na Vrch Matky Božej a veriaci ho začali navštevovať, pretože verili, že toto miesto je požehnané.

Centrum rozjímania

Na úpätí Kalvárie stál kostol a kláštor nazarétov, ktorého základy boli podľa odhadov postavené už v 13. storočí. Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ako bol neskôr tento kostol premenovaný, bol v minulosti viackrát prestavený a svoju súčasnú podobu nadobudol v roku 1928. Na prestavbu kostola prišli v tom čase pomôcť misionári, ktorí si po dokončení kláštora postavili Misijný dom, zriadili si svoje sídlo a Kalváriu už neopustili. V tom čase už stáli i tri kamenné kríže na svojom súčasnom mieste.

Kalvária ukrýva nedostupné jaskyne

Na vrchole Kalvárie pred mnohými rokmi stála strážna veža, ktorá mesto chránila pred vpádmi nepriateľov. Namiesto veži však bola vystavaná šesťhranná kaplnka, ktorú pomenovali Kaplnkou Božieho hrobu. Zaujímavosťou je, že v roku 1798 boli v nej uskladňované zásoby pušného prachu. V roku 1950 sa objavili prvé zmienky o tom, že v útrobách Kalvárie sa nachádzajú jaskyne, ktoré sú však neprístupné.

Zachovaná tradícia

Takto vyzerala Kalvária od roku 1928. Vieme, že súčasťou Kalvárie je dnes dvanásť malých kaplniek, tiahnucich sa k trom krížom na vrchole pahorku. Tie sú z historického hľadiska najmladšie a symbolizujú jednotlivé zastavenia na krížovej ceste. Štrnáste zastavenie predstavuje Kaplnka Božieho hrobu.

Tradícia požehnaného pahorku sa zachovala dodnes. Svedčí o tom každoročná Mariánska púť na Kalváriu. Podľa mnohých Kalvária oplýva pokojnou až meditatívnou atmosférou. Možno preto, že naši predkovia mali pred ňou veľkú úctu a rešpekt…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM