Koláče, klobásy a tradičné osúchy: Takto vyzerali veľkonočné stoly v regióne Nitry
Pripomeňme si dobroty starých mám. Čo kedysi nesmelo chýbať na veľkonočnom stole v našom regióne?
Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.
,,Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková.
„Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala.
V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.
Foto: ilustračné
Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.