Správy

Mojmírovce majú opäť unikátnu výzdobu: Sviatky už víta zajačia rodinka, FOTO

V obci Mojmírovce je aj tento rok čo obdivovať. Miestne námestie už zdobí veľkonočná zajačia rodina.

Ilustračný obrázok k článku Mojmírovce majú opäť unikátnu výzdobu: Sviatky už víta zajačia rodinka, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Jaroslav Horváth

Z veľkonočnej výzdoby spravili v Mojmírovciach tradíciu. Už by to ani nebolo ono, keby sa každý rok na jar neobjaví na námestí rozkošná zajačia rodina. Inak tomu nie je ani tento rok.

Na obecnom námestí už vyrástla podarená rodinka veľkonočných zajacov v zložení otec zajac, mama zajačica a dcéra zajačica.

Vyrobiť takúto výzdobu trvá niekoľko mesiacov. Obdiv si zaslúži ich autorka pani Tulipánová za šikovné ruky i tvorivosť. Zakaždým totiž vytvorí novú zajačiu rodinku. Pomáhajú jej v tom aj obecní pracovníci.

Krásnu výzdobu obdivuje aj Regionálne múzeum v Mojmírovciach. To zároveň vysvetľuje prečo je zajac symbolom Veľkej noci.

„V 8.storočí boli oslavy jari spojené s uctievaním bohyne plodnosti Eostre, z ktorej mena pochádza aj anglický názov pre Veľkú noc Easter. Germánska bohyňa plodnosti tiež niesla podobné meno Ostera ( Ostern- Veľká noc). A tak sa zajačik, ktorý bol zasvätený božstvám jari a plodnosti už v egyptskej, gréckej a tiež v čínskej starovekej kultúre, stal symbolom plodnosti aj u nás,“ píše múzeum na sociálnej sieti.

„Okrem toho je symbolom šťastia, rýchlo plynúceho času, krátkosti života, aj symbolom zmŕtvychvstania. Je ochrancom chudobných a skromných ľudí. V Biblii je popísaný takto: Stvorenie maličké na Zemi a múdrejšie nad mudrcov…,“ dodáva na záver regionálne múzeum.

Ako vyzerá tohtoročná veľkonočná výzdoba v Mojmírovciach, si pozrite v priloženej galérii!

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Unikátna veľkonočná výzdoba v Mojmírovciach
5
Galéria
Zdroj: Jaroslav Horváth
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM