Správy

Nitra vypína osvetlenie historických budov: Svietiť budú len DVE najväčšie dominanty

Mosty, kostoly, Synagóga i Ponitrianske múzeum. Všetky tieto stavby už čoskoro zahalí v noci tma.

Ilustračný obrázok k článku Nitra vypína osvetlenie historických budov: Svietiť budú len DVE najväčšie dominanty
17
Galéria

Mesto sa kvôli šetreniu rozhodlo vypnúť vonkajšie osvetlenie väčšiny historických dominánt v Nitre. Osvetlené už nebudú Piaristický kostol, Synagóga, kostoly v Dražovciach, v Janíkovciach, na Kalvárii, Misijný dom, františkánsky kostol, Seminár – Horný Palánok či Ponitrianske múzeum.

Svietiť nebude ani strecha DAB, Nitrianska galéria, súd a vypne sa aj dekoratívne osvetlenie Chrenovského a Kalvárskeho mosta.

„Uvedené objekty má spoločnosť ELcomp vypnúť čo najskôr. O opätovnom zapnutí ich budeme informovať, keď sa pristúpi k takémuto rozhodnutiu,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Radnica zároveň nariadila aj vypnutie verejného osvetlenia na severnom obchvate mesta.

Prečítajte si tiež

Ostatnú svietiť

Dve dominanty sa mesto napriek snahe o úsporu rozhodlo ponechať osvetlené. „Ide o Nitriansky hrad a o Dražovský kostolík. Nechceme totiž, aby panoráma Nitry pôsobila bezútešne a nechceme ani to, aby vstup do tak významného historického mesta bol ponurý a tmavý,“ priblížil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Podľa radnice ide o významné dominanty celoslovenského významu a preto, aj napriek drahej elektrine, ostanú v noci svietiť.

„Nitriansky hrad aj Dražovský kostolík sú dominanty Nitry, ktoré vidieť z diaľky pri vstupe do mesta a ktoré významným spôsobom vytvárajú kolorit starobylej Nitry. Hradný vrch bol svedkom najstarších slovanských dejín, hrad je sídlom biskupstva, malebný kostolík v Dražovciach je zase dominanta, ktorá sa ocitla na zadnej strane 50-korunovej bankovky, na kolkoch aj na dvojeurovej poštovej známke,“ pripomína hovorca.

Koľko mesto ušetrí?

Presnú ušetrenú sumu vopred radnica povedať nevie. „Mesto platí spotovú cenu za elektrinu. To znamená, že platíme podľa aktuálnej ceny elektriny na burze a tie ceny sa menia, konečná úspora je teda závislá od vývoja cien na trhu,“ povedal hovorca.

„Ročná spotreba je približne 184 MWh, úspora za polovicu októbra bude približne 9 MWh, za november 19 MWh a za december 20,5 MWh. Pre ilustráciu, minulý rok zaplatilo mesto za verejné osvetlenie 470 139,– eur bez DPH,“ dodal hovorca s tým, že v čiastke je započítaná aj spotreba za cestnú svetelnú signalizáciu, prisvietenie priechodov, dominánt a podobne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nočná Nitra objektívom fotografa Mareka
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM