Komunálne voľby

Ako sa dostať z energetickej KRÍZY? Takéto RIEŠENIA navrhli kandidáti na primátora Nitry

V Nitre sa o post primátora uchádzajú šiesti kandidáti. Ako by riešili energetickú krízu a čo si myslia o prípadnom zvyšovaní daní a poplatkov pre občanov mesta?

Ilustračný obrázok k článku Ako sa dostať z energetickej KRÍZY? Takéto RIEŠENIA navrhli kandidáti na primátora Nitry
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Henrich Mišovič

Budúce vedenie Nitry čaká neľahká úloha, a to popasovať sa s dopadmi energetickej krízy. Aj to bola jedna z hlavných tém predvolebnej diskusie, ktorú odvysielala TA3 z nitrianskej Synagógy.

Ako pomôcť ľuďom v čase energetickej krízy? Takto odpovedali kandidáti na primátora Nitry.

„Čo sa týka energií, môže Slovensko v čase energetickej krízy zastaviť vývoz elektriny a predať len to, čo je na vyše. Ďalšia vec je, že peniaze, ktoré by sme ušetrili sa dajú investovať. Bolo by dobré urobiť pre ľudí potravinové banky, psychologické poradne, lekárske poradne, aby sa vedeli kam obrátiť,“ navrhuje kandidát Erik Blaško.

Podľa Igora Kršiaka je „čakať na zastropovanie cien zo strany štátu alibistické“. Samospráva by sa podľa jeho slov mala rozhýbať a niečo robiť. „Treba klopať na dvere, kde poplatok napríklad od vodárov, sa môže vrátiť do investícií mesta, kde riešiť úsporu PHM v autobusovej doprave, aby sme nepreplácali tie nárasty cien, napríklad úpravou grafikonu,“ uviedol v debate pre TA3 kandidát na primátora Igor Kršiak.

Zateplenie a obnoviteľné zdroje

Aké kroky by podnikol Pavol Obertáš, ak by bol zvolený za primátora? „Máme akciovú spoločnosť Nitrianska teplárenská, ktorá nám nevyplatila dividendy za tento rok. To znamená, že tam je nejaký problém s hospodárením a s kontrolou. Čo sa týka toho šetrenia, mesto má vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu, kde máme jasne popísané konkrétne opatrenia, ako postupovať pri úspore,“ myslí si Pavol Obertáš.

Súčasný primátor Marek Hattas považuje za dôležité zatepliť mestské budovy. „Potom tu máme fotovoltaiku, solárne kolektory. Zároveň treba povedať, že sme nemali hlavného energetika. Prijali sme túto funkciu a ten nám nastavuje kapacity pre odberové miesta, kde taktiež šetríme energiu,“

Kandidát Štefan Štefek súhlasil, že jeden z nástrojov úspory je znižovanie energetickej náročnosti mestských budov. „Rovnako montáž fotovoltaických panelov, ale aj solárnych kolektorov na výrobu teplej vody a určite netreba zabudnúť na tepelné čerpadlá. Chceme vytvoriť útvar hlavného energetika,“ do­dal.

Podiel v teplárenskej spoločnosti

Podľa Dalimíra Solčanského je tepelná energetika priorita. „Zabezpečiť teplo pre verejné budovy, školy, domácnosti nasledovné dve zimy. Pred dvomi rokmi sa predával podiel v Nitrianskej teplárenskej, mesto vtedy nevyužilo možnosť ho kúpiť. My sme pripravení získať tento zvyšný podiel a mať 100-percentný podiel v Nitrianskej teplárenskej spoločnosti. Dividenda je menej podstatná. Čo je dôležité, keď bude mesto 100-percentrným vlastníkom bude môcť úplne ovplyvňovať jej chod a dobudovať nový vysokoúčinný kombinovaný zdroj tepla a elektriny,“ uviedol v diskusii pre TA3 Solčanský.

Rast nákladov môže mať dopad aj na zvyšovanie miestnych daní a poplatkov. Ako by sa k tejto problematike postavili kandidáti na primátora? Článok pokračuje na druhej strane!

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM