Samospráva

Nitra v triedach testovať ľudí nechce: O spoluprácu požiadala aj Agrokomplex

Mesto hľadá vhodné priestory pre zabezpečenie celoplošného testovania. Triedy škôl a škôlok radnica odmieta poskytnúť.

Ilustračný obrázok k článku Nitra v triedach testovať ľudí nechce: O spoluprácu požiadala aj Agrokomplex
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Pred blížiacim sa celoplošným testovaním na ochorenie Covid-19 musí mesto zabezpečiť priestory na testovanie i časť pracovníkov, ktorí budú zabezpečovať administratívu.

Prvé celoplošné testovanie bude prebiehať od 30. októbra do 1. novembra. Druhé pretestovanie Slovenska je naplávané od 6. do 8. novembra.

V triedach v žiadnom prípade!

Podľa pôvodného plánu malo testovanie prebiehať podľa volebných okrskov, tých je v Nitre 71. Toľko by malo byť aj odberných miest. Toto však prednosta mesta Martin Horák považuje za vylúčené. Povedal to vo štvrtok 22. októbra na zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Viaceré okrsky totiž bývajú zriadené v priestoroch základných škôl. „Napríklad na Škultétyho máme 6 volebných okrskov a nemôžeme tým pádom do základných škôl, kde majú v pondelok nastúpiť deti, vpustiť 6-tisíc ľudí sa otestovať. Stanovisko mesta je také, že to do tried základných škôl ich nebudeme púšťať,“ povedal prednosta s tým, že toto stanovisko mesta predostrel aj na Ústrednom krízovom štábe.

„Školské budovy poskytneme, určite ale nie triedy. Uvažujeme napríklad nad telocvičňami,“ potvrdil aj hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Priestory hľadajú

Mesto chce na účely testovania primárne poskytnúť telocvične základných škôl, kultúrne domy či priestory centra voľného času. Pár lokalít má vytipovať aj Službyt. V riešení ostávajú aj vojenské objekty v Nitre.

„Vysvetlil som armáde, že 70 odberných miest nie je možné zriadiť, akože v žiadnom prípade,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Nitre Martin Horák.

O spoluprácu prednosta už požiadal aj Agrokomplex, Nitriansky samosprávny kraj či Agroinštitút. Oslovené majú byť aj nitrianske univerzity.

Do pondelka by mali podľa prednostu všetky priestory skontrolovať a odobriť ľudia z Ozbrojených síl SR. Vhodné priestory musia splniť viaceré kritériá. Najdôležitejšie je, aby sa ľudia nestretávali pri vstupe a výstupe. Zároveň musia byť v priestoroch viaceré samostatné miestnosti.

Jednou z možností je aj testovanie vonku. Aj podľa prednostu by to bolo ideálne riešenie. Problém je v tom, že ak nebude pekné počasie, tak mesto musí zabezpečiť stany. To si môže vyžiadať ďalšie nemalé finančné prostriedky.

Bude to drahé

Zabezpečením priestorov úloha mesta nekončí. Do každého odberného miesta musí mesto zabezpečiť dvoch administratívnych pracovníkov a dvoch dobrovoľníkov. „Plus musíme zabezpečiť stravu pre všetkých okrem hasičov, policajtov a vojakov," dodáva prednosta.

Odmena na jedného človeka, ktorého musí mesto zabezpečiť, je 50 eur.

„Keď rýchlo prepočítam iba tie odmeny na 6 dní, je to 99-tisíc eur,“ povedal prednosta s tým, že táto suma je bez stravy.

Pomocnú ruku by mohli podať aj poslanci mesta. „Ja chcem len povedať, že asi sme všetci pripravení, keď bude treba čokoľvek, volajte, pomôžeme v našich mestských častiach,“ povedal na záver zasadnutia Mestského zastupiteľstva poslanec Štefan Štefek.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM