Správy Samospráva

Poslanci už parkovať zadarmo nebudú: Vyhoveli protestu prokurátora

Mestskí poslanci a ani zamestnanci mestského úradu už parkovať zadarmo na Damborského ulici nebudú. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci už parkovať zadarmo nebudú: Vyhoveli protestu prokurátora
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa prokurátora krajskej prokuratúry mesto porušuje zákon, ak zvýhodňuje svojich zamestnancov bezplatným parkovaním. Mestu preto doručil protest proti VZN o dočasnom parkovaní, v ktorom navrhol prijaté nariadenie, ktoré toto umožňuje zrušiť.

V podanom proteste proti VZN sa mu nepáčilo viacero bodov. V odôvodnení podaného protestu hovorí prokurátor aj o diskriminácii voči ostatným obyvateľom mesta.

„Úprava týkajúca sa poslancov a zamestnancov mesta, zakladá zvýhodnenie osôb, ktoré súvisí s ich postavením (pozitívna diskriminácia). Dáva tiež základ pre zvýhodnenie ďalších osôb, a to všetko bez právne akceptovateľného dôvodu,“ píše sa v proteste prokurátora.

Podľa slov prokurátora neexistuje rozumný dôvod, pre ktorý by malo byť právo poslancov využívať mestský majetok za zvýhodnených podmienok, významnejším než je právo všetkých obyvateľov mesta.

Predčasné zrušenie karty

Prokurátorovi sa tiež nepáčila podmienka, že na získanie parkovacej karty musí mať občan zaplatený poplatok za komunálny odpad a v neposlednom rade žiadal, aby mesto vrátilo občanom alikvotnú čiastku pri predčasnom zrušení parkovacej karty.

Protestom prokurátora sa mestské zastupiteľstvo zaoberalo na svojom rokovaní vo štvrtok 22. októbra. Nie všetci poslanci sa však s námietkami prokurátora stotožňovali. „Mne to pripadá akoby prokuratúra začala akýsi súboj s mestom Nitra,“ povedal poslanec Miloš Dovičovič. Začať to podľa poslanca malo námietkou proti protestu prokurátora v súvislosti so zastavením hazardu v meste.

Parkovania zadarmo sa vzdali

Poslanci nakoniec vyhoveli len dvom námietkam prokurátora. Vzdali sa bezplatného parkovania na Damborského ulici a súhlasili aj s vrátením alikvotnej čiastky.

S čím však nesúhlasili bola podmienka za akej parkovaciu kartu mesto vydáva občanom. „Myslíme si, že je povinnosťou mesta sledovať, či občania majú uhradené poplatky,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM