Lucia Lauková Správy

Nitra v európskom rebríčku: Zabodovala v monitore kultúrnych a tvorivých miest

V druhom vydaní monitoru Európskej komisie sa umiestnili aj štyri slovenské mestá. Medzi nimi aj Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Nitra v európskom rebríčku: Zabodovala v monitore kultúrnych a tvorivých miest
Zdroj: TASR

Európska komisia (EK) v utorok zverejnila druhé vydanie svojho Monitora kultúrnych a tvorivých miest. Ide o nástroj na porovnávanie a podporu kreatívneho a kultúrneho potenciálu európskych miest, ktorý je kľúčom k hospodárskemu rastu a sociálnej súdržnosti.

Po úspechu prvého vydania (2017) aktuálne vydanie zachytáva súčasnú podobu európskeho kultúrneho a kreatívneho bohatstva v rozšírenej vzorke 190 miest v 30 európskych krajinách (EÚ, Nórsko a Švajčiarsko). Monitor je dielom Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré je pod správou Európskej komisie.

Nitra na druhom mieste

V roku 2019 sa do prieskumu doplnilo 22 miest zo 14 členských štátov, ich celkový počet je 190. Monitor sa má aktualizovať každé dva roky. V druhom vydaní monitoru sa umiestnili aj štyri slovenské mestá: Bratislava, Košice, Nitra a Prešov.

Najlepší celkový výkon získala Bratislava (31,9 bodov), ktorá sa ocitla v prvej 40-ke miest, na druhom mieste je Nitra (18,7), potom Košice (13,2) a Prešov (12,4), ktoré sú na chvoste európskej tabuľky.

Pracovné miesta

Podľa údajov monitoru sa u konkrétnych skupín publika na popredných miestach rebríčka umiestnili Paríž, Kodaň, Florencia a v porovnaní s vydaním z roku 2017 najnovšie aj Lund (Švédsko). Počet pracovných miest v kultúrnych a tvorivých sektoroch rástol predovšetkým v mestách na severe a východe Európy: priemerný ročný nárast približne 12 percent zaznamenali Budapešť, Tallinn, Vilnius, Krakov a Vroclav ako aj Tartu (Estónsko).

Najlepšie makroregionálne výsledky dosahuje severná Európa, západná Európa vedie v kategórii „kultúrna vitalita“, v tesnom závese nasleduje severná i južná Európa. Aj v kategórii „tvorivé hospodárstvo“ dominuje západná Európa, na druhom mieste je severná Európa. Najpriaznivejšiu dynamiku vytvárania pracovných miest možno pozorovať v mestách severnej a východnej Európy.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM