Správy

Nitra uspela so žiadosťou o dotáciu: NOVÚ cyklotrasu chce začať budovať čo najskôr

Ministerstvo podporí z cyklovýzvy 25 projektov. So žiadosťou o dotáciu uspelo aj mesto Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Nitra uspela so žiadosťou o dotáciu: NOVÚ cyklotrasu chce začať budovať čo najskôr
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj , Unsplash.com

Ministerstvo dopravy (MD) vyčlení 30 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy na podporu cyklodopravy. Z prvej cyklovýzvy tak podporí 25 projektov, vďaka ktorým na Slovensku pribudne 80 kilometrov nových alebo zrekonštruovaných cyklotrás.

Majú ešte desiatky miliónov

MD plánuje vyhlásiť ešte dve ďalšie výzvy, na ktoré má pre samosprávy vyčlenených ešte 55 miliónov eur, informoval v pondelok minister dopravy Pavol Lančarič spolu s riaditeľom sekcie stratégie MD Rastislavom Cenkým a podpredsedníčkou vlády pre plán obnovy Líviou Vašákovou.

„Veľký záujem o výzvu jednoznačne svedčí o tom, že cyklodoprava na Slovensku má budúcnosť. Týchto 25 projektov je veľkým krokom k zlepšeniu podmienok cyklistov a verím, že budeme motivovať ľudí, aby autá vymenili za bicykle,“ uviedol Lančarič. Dodal, že z alokovaných zdrojov do roku 2026 vznikne na Slovensku vyše 160 kilometrov nových cyklotrás. Tieto prostriedky sú podľa ministra určené pre samosprávy, mestá, obce, kraje či rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené mestami, ktoré za tieto peniaze môžu stavať.

Cenký uviedol, že 80 kilometrov cyklotrás znamená, že naplnili polovicu cieľa. Dodal, že cieľom je aby cyklotrasy neslúžili iba na oddychové aktivity, ale aj na dochádzanie do práce, školy či na stanicu alebo na spájanie obcí s mestami.

Uspela aj Nitra

Medzi mestami, ktoré uspeli so žiadosťou o dotáciu v rámci cyklovýzvy z Plánu obnovy, je aj Nitra. Podporu získa projekt „Cyklotrasa Vodná – Zelokvet v Nitre“ s dĺžkou 1,5 kilometra.

„Vieme, že žiadosť nám bola schválená, avšak zatiaľ nepoznáme presnú výšku. Nevieme teda povedať, či vyhoveli našej žiadosti v stopercentnej výške. V žiadosti bola suma stanovená na 612 935,12 eur,“ povedal pre Dnes24 hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Radnica by s výstavbou chcela začať čo najskôr. Podľa hovorcu je už vysúťažený dodávateľ stavebných prác: „Cyklotrasa je teda tesne pred podpísaním zmluvy a odovzdaním staveniska.“

„Táto cyklotrasa je z nášho pohľadu dôležitá a potrebná z viacerých pohľadov. Ide o prepojenie práve budovanej cyklotrasy Klokočiny – Diely – Mlynárce s existujúcou sieťou cyklotrás v okolí rieky Nitra. Ale ide aj o prepojenie strategického priemyselného parku s cyklotrasou Dobrotka a následne na sídlisko Diely,“ prezradil Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM