Lucia Lauková Kultúra

Nitra si pripomenula 770. výročie udelenia kráľovských výsad, FOTO a VIDEO

Pred 770 rokmi sa pod Zoborom konala historická udalosť. Privilégiá kráľovského mesta udelil Nitre panovník Belo IV.

Ilustračný obrázok k článku Nitra si pripomenula 770. výročie udelenia kráľovských výsad, FOTO a VIDEO
39
Galéria

Pri príležitosti výročia udelenia kráľovských výsad mestu Nitra, sa v nedeľu 2. septembra konali pod Zoborom tematické oslavy. Ľudia mohli zavítať na stredoveký trh, pozrieť si sprievod mešťanov i samotný akt udelenia kráľovských slobôd. Čo sa vlastne udialo pred 770 rokmi v meste pod Zoborom priblížil Daniel Balko, spoluorganizátor historického programu.

Dôvod udelenia výsad

Podľa jeho slov sa v listine, v ktorej panovník Belo IV. udeľuje hosťom a obyvateľom Nitry slobody kráľovského mesta, ako hlavný dôvod svojho rozhodnutia spomína odvahu, ktorú obyvatelia Nitry prejavili za tatárskeho vpádu v roku 1241. „Pravdou však je, že v tomto období sa objavujú aj nové kráľovské mestá, ktoré pred tatárskym vpádom neexistovali. Podporou vzniku slobodných miest sa Belo IV. snažil naštartovať hospodársky rozvoj krajiny, lebo po takmer ročnom pustošení Uhorska Mongolmi a ich tatárskymi spojencami zostala väčšia časť krajiny neobývaná a vypálená,“ vysvetľuje historické udalosti Daniel Balko. Ako dodáva, nie náhodou sa o tomto období v Uhorských dejinách hovorí ako o opätovnom založení kráľovstva.

Výsady preto podľa neho v prvom rade sledovali uľahčenie podnikania a obchodu. „Mešťania slobodných miest mohli bez ciel a poplatkov predávať tovar po celej krajine a na pravidelné mestské trhy mali otvorený prístup aj zahraniční kupci,“ hovorí Daniel Balko. Dodal, že v Nitre sa slobodný trh konal každý utorok.

Ďalšie právomoci

Pre postavenie a život mešťanov však boli podľa Daniela Balka rovnako dôležité aj získané súdne a správne právomoci. „Mešťania si slobodne volili richtára a dvanásť členov mestskej rady, za porušenie zákonov a pravidiel ich súdili mestské orgány. Boli právne slobodnými obyvateľmi, neboli podriadení žiadnemu zemepánovi a prípadné vážne spory so šľachtou mal rozsúdiť samotný kráľ,“ vymenúva Balko.

Na fotografiách a videu si pozrite ako to vyzeralo na dobovom trhu.

Foto: Rastislav Búgel

Zdroj: Dnes24.sk
Nitra si pripomenula 770. výročie udelenia kráľovských výsad
39
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM