Kultúra

Nitra si pripomenie udelenie kráľovských výsad: Pozrite si kompletný PROGRAM

Kráľovské mestské výsady získala Nitra v roku 1248. Organizátori sa pokúsia spraviť aj malú rekonštrukciu ich odovzdávania.

Ilustračný obrázok k článku Nitra si pripomenie udelenie kráľovských výsad: Pozrite si kompletný PROGRAM
63
Galéria

Nitrania si 1. septembra opäť pripomenú udelenie kráľovských mestských výsad. Nitre ich 2. septembra 1248 udelil uhorský kráľ Belo IV., podľa tradície z vďaky za záchranu pred Tatármi.

Najstaršie námestie v Nitre

Tento významný moment v dejinách mesta pripomenie podujatie Kráľovská Nitra. Konať sa bude 1. septembra na Vŕšku.

„Výber lokality nie je náhodný, pretože ide o najstaršie doložené námestie v Nitre, ktoré má svoj uzavretý štvorcový charakter. Od deviatej hodiny chceme Vŕšok symbolicky zmeniť na malé stredoveké mestečko,“ uviedol nitriansky viceprimátor a zároveň spoluorganizátor podujatia Daniel Balko.

Dobový jarmok aj sprievod

Hlavnou súčasťou programu bude dobový jarmok, na ktorom sa môžu návštevníci zoznámiť s historickými remeslami. Dobovú atmosféru doplnia historické skupiny, ktoré sa venujú obdobiu 13. storočia.

Popoludní, o 14. hodine sa začne historický sprievod, ktorý prejde pešou zónou až na Vŕšok.

„Bude v ňom aj župan, ktorý symbolicky prinesie rozhodnutie kráľa o udelení mestských výsad. Takže sa pokúsime spraviť aj malú rekonštrukciu odovzdávania výsad, pri ktorej ich chceme prečítať a vysvetliť, v čom bol ich význam,“ povedal Balko.

Stredoveká hostina

Po slávnostnom akte sa bude konať stredoveká hostina. „Bude to rekonštrukcia hodovania s účasťou najvyššej uhorskej aristokracie. Bude komentovaná, aby sme vysvetlili, kto kde mohol sedieť, čo jedol a aký bol v tej dobe protokol. Okrem toho historické skupiny predvedú svoje odevy a výzbroj aj s ukážkou menšej bitky. Bude tam aj prezentácia stredovekých bábok, marionet. Pre deti je pripravené jazdenie na koni, sokoliari a po celý čas sa budú konať ukážky dobovej kuchyne,“ uviedol Balko.

Na druhej strane si môžete pozrieť kompletný časový harmonogram podujatia!

Prečítajte si tiež

Kráľovská Nitra
63
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM