Správy

Nitra sa zapojí do svetového projektu: Divadlo Andreja Bagara zasvieti na fialovo

Svetové aj slovenské dominanty sa vo štvrtok 15. novembra zahalia do fialovej farby. Symbolicky tak vyjadria podporu pacientom bojujúcich s rakovinou pankreasu

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa zapojí do svetového projektu: Divadlo Andreja Bagara zasvieti na fialovo
Zdroj: TASR

V rámci Svetového dňa karcinómu pankreasu sa vo štvrtok 15. novembra po piaty raz rozsvietia fialovou farbou monumenty slovenských i svetových miest.

Na Slovensku napríklad Most SNP a UFO v Bratislave, trnavská radnica, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Mestský úrad a vodárenská veža v Prešove či rôzne firmy a podniky.

Na Slovensku povedomie o nebezpečenstve zhubného nádoru pankreasu šíri pacientska organizácia Nie rakovine a občianske združenie Europacolon Slovensko. V rámci Svetového dňa karcinómu pankreasu (15. 11.) vedú kampaň so sloganom „Žiadame viac. Pre pacientov. Pre život“. Cieľom je predovšetkým osveta o ochorení a podpora jeho skorej diagnostiky.

„Podľa štatistík je Slovensko na štvrtom mieste celosvetového rebríčka v počte diagnostikovaných nových prípadov rakoviny pankreasu u mužov a na treťom mieste v počte úmrtí u mužov s touto diagnózou,“ hovorí Patrícia Kramárová zo Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. Slovensko sa preto v roku 2014 zapojilo do založenia Európskej platformy karcinómu pankreasu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM