Monika Földešiová Rôzne

Nitra sa pričinila o popularizáciu vedy

Jednu z cien SAV za vedecko-popularizačnú a vzdelávaciu činnosť odovzdali v týchto dňoch aj kolektívu 15 pracovníkov Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre a Ponitrianskeho múzea za organizáciu popularizačnej výstavy a sprie

Výstavu otvorili v júni 2010 a pre záujem verejnosti bola predĺžená do konca januára 2011. Priblížila verejnosti prístupnou formou najvýznamnejšie výsledky archeologických výskumov uskutočnených v rokoch 2008 – 2010.
Návštevníci výstavy sa mohli okrem iného oboznámiť s dejinami dávnej minulosti Nitry a okolia, najmä oblasti medzi riekami Nitra a Hron. „Uskutočnilo sa tam vyše 20 rozsiahlych výskumov, medzi nimi odkrytie germánskeho pohrebiska z obdobia sťahovania národov, ktoré je najväčším pohrebiskom svojho druhu na území Slovenska,“ povedal pre TASR autor výstavy za AÚ SAV PhDr. Matej Ruttkay. Zároveň vyzdvihol, že toto pohrebisko objasňuje obdobie príchodu prvých slovanských kmeňov na naše územie a dožívanie posledných Germánov.
Za veľmi významný Ruttkay označil aj súbor pohrebísk z 10. a 11. storočia, ktoré objasňujú zložité procesy od zániku Veľkej Moravy až po vznik Uhorského kráľovstva. Napríklad germánske sídlisko v Beladiciach pri Zlatých Moravciach obsahuje veľké množstvo nálezov importovaných z Rímskej ríše. Táto osada trvala od konca 2. do konca 5. storočia. Unikátne nálezy sa sem dostali buď prostredníctvom obchodu, alebo boli korisťou germánskych výbojov z Rímskej ríše. Sú medzi nimi napríklad fragment cisárskej sochy, nástroje na písanie, celý rad mincí, ako i rôzne spony. Zaujímavosťou je aj nádobka so šminkami a vonnými látkami, ktoré nosili ženy na retiazke.
Archeologický ústav SAV v súčasnosti pripravuje v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a Slovenským národným múzeom veľkú archeologickú výstavu pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Slovenska, ktoré si pripomenieme v roku 2013. Táto výstava bude inštalovaná na Slovensku aj vo Vatikáne, informoval Ruttkay.

Ďalšie Ceny SAV za popularizáciu vedy v týchto dňoch získali: prof. Ing. Štefan Luby, DrSc. z Fyzikálneho ústavu SAV, bývalý dlhoročný predseda SAV, kolektív riešiteľov vedecko-popularizačných projektov Mikrokozmos, Hodina vedy a Vedecký inkubátor pre žiakov a študentov z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, RNDr. Margita Klobušická z Ústavu experimentálnej onkológie SAV, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny.
Cenu za propagáciu vedy pre príslušníka mediálnej komunity udelili Mgr. Adele Štrpkovej za celoživotné dielo v oblasti vedeckej žurnalistiky.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM