Rôzne Správy

Spomienky na Nežnú revolúciu: Štrngalo sa aj v meste pod Zoborom, VIDEO

V centre Nitry pred 31 rokmi pulzoval život viac, ako kedykoľvek predtým. Do ulíc vyšla masa ľudí, ktorá volala po zmene režimu.

Zdroj: YouTube.com

Československo zažilo 27. novembra dvojhodinový generálny štrajk na podporu požiadaviek štrajkujúcich študentov, Občianskeho fóra (OF) a Verejnosti proti násiliu (VPN). Podľa Ústavu pre výskum verejnej mienky sa na ňom zúčastnilo asi 75 percent občanov. Mottom štrajku bolo: „Koniec vlády jednej strany.“ Do generálneho štrajku sa zapojila aj Nitra.

Do ulíc mesta pod Zoborom vyšlo 27. novembra 1989 takmer 35-tisíc ľudí. Generálny štrajk trval približne od 12:00 do 14:00 hodiny.

Davy ľudí so zástavami a transparentmi prechádzali cez Pešiu zónu až pred budovu dnešného okresného úradu. Okrem Nitry prebiehal štrajk v Bratislave, v Trnave, Žiline, Banskej Bystrici, Zvolene, v Liptovskom Mikuláši, Košiciach či v Prešove.

Požiadavky študentov

Predstavitelia študentov a Verejnosti proti násiliu vydali v sobotu 25. novembra programové vyhlásenie s 12 bodmi, v ktorých žiadali zrušiť vedúcu úlohu Komunistickej strany Československa (KSČ), zaručiť slobodu podnikania, zhromažďovania, pohybu a ďalšie občianske práva a slobody.

Medzi požiadavkami bolo aj odideologizovanie školstva a kultúry, nestrannosť súdov a prokuratúry, zrovnoprávnenie všetkých foriem vlastníctva a tiež odluka cirkvi od štátu a právo na zdravé životné prostredie.

Trikolóra na odeve

V stanovisku vydanom na ďalší deň, 26. novembra, zdôraznila VPN dve najdôležitejšie podmienky – zrušenie ústavného zakotvenia vedúcej úlohy KSČ a urýchlené vyhlásenie slobodných volieb.

„Čo: Štrajk. Kde: Všade. Kedy: 27. 11. 12.00 – 14.00. Kto: Všetci. Ako: Akokoľvek. Načo: Pre vaše deti,“ prinášal stručnú informáciu ďalší leták. „Na odeve pripnutá trikolóra. Vyvesenie čs. zástavy. Spievanie štátnej hymny. Trúbenie sirén. Nápis: ‚Pripájame sa ku generálnemu štrajku‘,“ uvádzal inštruktážny leták s konkrétnymi formami generálneho štrajku.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Nežná revolúcia pod Zoborom
21
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM