Správy

Výzvy na generálny štrajk sa snažili komunisti potlačiť: Nitrania im na to neskočili

Vtedajšia Komunistická strana Slovenska (KSS) sa po udalostiach v Prahe snažila všemožne zabrániť blížiacej sa vzbure. Niektorí ľudia neverili vlastným očiam, keď zbadali svoje meno v novinách.

Ilustračný obrázok k článku Výzvy na generálny štrajk sa snažili komunisti potlačiť: Nitrania im na to neskočili
5
Galéria
Zdroj: Nitriansky hlas 1989

V mimoriadnom čísle dobových novín Nitriansky hlas, ktoré vyšli 8 dní po 17. novembri 1989, by ste nenašli žiadne palcové titulky o študentskej odvahe či zásahu policajných zložiek proti mase.

Kto tú dobu zažil, pre toho to možno žiadne prekvapenie nebude. Tí, čo si však nič podobné neprežili, sa zrejme nebudú stačiť čudovať.

Manipulovanie čitateľov

Politickému vývoju sa samozrejme noviny venovali, ale priestor mali tzv. stanoviská a ohlasy údajne samotných pracujúcich nitrianskeho okresu. V každom vyjadrení sa v mene pracujúcich písalo o odsudzovaní vtedajších snáh o štrajk. Uvádzame príklad.

„Odsudzujeme také skupiny jednotlivcov, ktoré si neuvedomujú, alebo zámerne zamlčujú úspechy dosiahnuté v doterajšom socialistickom vývoji. Odmietame protisocialistické provokácie, násilie a výzvy na generálny štrajk,“ uvádza sa vo vyjadrení v dobovej tlači Nitriansky hlas z novembra 1989.

V mimoriadnom vydaní Nitrianskeho hlasu z 25. novembra 1989 si čitatelia mohli prečítať jednostranné názory o „nepochopiteľnom konaní študentov“. Ako sa neskôr potvrdilo, išlo o snahu vtedajšej KSS o manipulovanie čitateľov.

„Ako robotník vidím súčasnú situáciu veľmi napätú. Myslím si, že riešenie problémov cestou štrajkov a demonštrácií nevedie k vyriešeniu súčasných našich ťažkostí a preto výzvy k vyvolaniu generálneho štrajku odsudzuje. Viem, že prostriedky, ktoré potrebuje najmä moja rodina k živobytiu si môžem zabezpečiť iba vlastnou prácou a toto je cesta riešenia pre celú spoločnosť. Nechcel by som, aby sme dopadli ako v Poľsku alebo v Maďarsku, a preto by som si želal, aby už tieto demonštrácie a výzvy prestali,“ píše sa v jednom z vyjadrení pracovníka v dobovej tlači.

Všetko si vymysleli

Ďalšie vyjadrenia napríklad vyjadrovali súhlas „s prešetrením a potrestaním vinníkov zo 17. novembra“.

Okrem toho v novinách vyjadrovali znepokojenie aj príslušníci Okresnej správy Zboru národnej bezpečnosti. Tým sa nepáčilo, ako médiá informovali o zákrokoch polície proti demonštrantom. Kritizovali Československú televíziu, ale aj všetkých, ktorí písali o masakroch či neadekvátnom zákroku, ktoré sa mali odohrať na študentskej manifestácii v Prahe.

Neskôr sa v decembrovom čísle ukázalo, že niekto si vyjadrenia spomenutých pracujúcich vymyslel. Priznal to v decembrovom čísle samotný Nitriansky hlas.

„Po vydaní mimoriadneho čísla Nitrianskeho hlasu sa na nás obracali pracujúci rôznych podnikov a inštitúcií s otázkou, kto dal za nich stanovisko do novín, že oni sa s ním nestotožňujú. Odpovedali sme po pravde: ZO KSS alebo hospodárske vedenie podniku,“ objasnil Nitriansky hlas v čísle z 5. decembra 1989.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

November  ´89
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM