Lucia Lauková Kultúra

Nitra oslávila mestské hody i dožinky: Na námestí nechýbal jarmok, FOTO

Mesto pod Zoborom cez víkend obnovilo tradície. Do centra mesta sa vrátili nitrianske hody i dožinkové slávnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nitra oslávila mestské hody i dožinky: Na námestí nechýbal jarmok, FOTO
35
Galéria

Nitra po dlhých rokoch v sobotu 17. augusta opäť oslavovala mestské hody. Tie sa od 18. storočia konali pravidelne počas augustovej púte k Matke Božej na Kalvárii. Súčasťou programu boli aj obnovené dožinkové slávnosti.

Obe udalosti sa v Nitre každoročne slávili, časom sa však na túto tradíciu zabudlo. „Augustová púť na kalváriu je stále živá a pútnikmi z Nitry a širokého okolia hojne navštevovaná, chýba jej však napojenie na celomestské oslavy. Nitrianske dožinky bývali zas vnímané ako politická oslava bývalého komunistického režimu a po roku 1989 postupne zanikli. Myšlienka oslavy dozretia úrody je však nadčasová,“ povedal nitriansky viceprimátor Daniel Balko.

Spojenie tradícií

V čase, keď rastie trend podpory domácej produkcie, je podľa Balka obnova dožiniek dobrou cestou, ako prinavrátiť Nitre imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby.

„A oslava hodov bola vždy aj o trhovníkoch, remeselníkoch a zábave, spojenie týchto dvoch sviatkov je prirodzeným krokom a vzájomne prospešným vyústením. Navyše tiež zvyšuje potenciál spraviť z hodových dožiniek novú nadregionálnu udalosť a turisticky vyhľadávané podujatie,“ myslí si Balko.

Jarmok i tancovačka

Súčasťou osláv bol dožinkový sprievod i jarmok. Okrem toho sa na Svätoplukovom námestí konala hodová tancovačka s verejnou školou miestnych tancov či škola pečenia nitránskych lokší. Nechýbali predajcovia lokálnych výrobkov, vínny stan s regionálnymi vínami, stánky s tradičnými jedlami, ako ani prvý tohtoročný burčiak. Návštevníci mohli ochutnať aj pravé nitrianske drapáky či zoborskú fazuľovicu s údeným kolenom.

Fotografie z jarmoku si môžete pozrieť v galérii!

Nitrianske dožinky - jarmok
35
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM