Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitra nemá dobudovanú kanalizáciu: Na jej dokončenie mestu chýba 9 miliónov eur

Viaceré úseky mesta Nitra nie sú napojené na kanalizáciu. Na jej dobudovanie sú potrebné investície vo výške deväť miliónov eur. Radnica zatiaľ vyčlenila peniaze na projektovú dokumentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Nitra nemá dobudovanú kanalizáciu: Na jej dokončenie mestu chýba 9 miliónov eur
Zdroj: TASR

Na úplné dobudovanie kanalizácie v meste Nitra sú potrebné investície vo výške deväť miliónov eur. Podľa slov technicko-investičného riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZaVS), a.s., Štefana Štefeka chýba kanalizácia predovšetkým v mestských častiach Zobor, Horné a Dolné Krškany, v Mlynárciach, na Kyneku, v časti Šúdol a na Sadovej ulici na Chrenovej.

„V hodnote približne 800 000 eur je už schválený investičný plán na postupné dobudovanie kanalizačnej siete v meste Nitra. Stále je však potrebné nájsť 8,2 milióna eur.,“ uviedol Štefek.

Budovanie kanalizácie

Masívnejšie investície smerovali do výstavby nitrianskej kanalizačnej siete predovšetkým v rokoch 2010 až 2013, keď sa vybudovalo viac ako 35 kilometrov kanalizácie. Výška celkových investičných nákladov vtedy prevyšovala 12,5 milióna eur a okrem štátneho rozpočtu prispela na projekt aj Európska únia finančnou čiastkou viac ako 11 miliónov eur. Na nové kanalizačné prípojky sa po dokončení stavby pripojilo vyše 5000 domácností.

V Nitre sa 3. marca 2011 oficiálne začala výstavba kanalizácie v okrajových častiach mesta. / Zdroj: TASR

Bez pomoci fondov EÚ

„Žiaľ, mesto ani vodárne sa už nemôžu uchádzať o financie z fondov EÚ, pretože v Nitre je kanalizácia vybudovaná nad 85 percent. To znamená, že čiastočne môže mesto požiadať o nejaké zdroje z Environmentálneho fondu a zvyšok musí byť z prostriedkov mestského rozpočtu, prípadne našej spoločnosti,“ povedal Štefek.

Projektová dokumentácia

Ako doplnil nitriansky viceprimátor Ján Vančo, mesto na výstavbu zvyšných častí kanalizačnej siete nerezignovalo, musí však na tieto investície nájsť potrebné zdroje. „V rozpočte na rok 2017 sme zatiaľ na prípravu projektovej dokumentácie vyčlenili sumu 100 000 eur,“ dodal Vančo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM