Správy

Nitra je vysvietená ako Los Angeles, vraví poslankyňa: Zhasnú historické dominanty?

Energie budú stáť Nitru do konca roka milióny eur. Ušetriť by mesto mohlo aj na osvetlení.

Ilustračný obrázok k článku Nitra je vysvietená ako Los Angeles, vraví poslankyňa: Zhasnú historické dominanty?
Zdroj: Marek Zeleňák Photography

V Nitre sa zatiaľ o úsporách na svietení len hovorí. Mesto ešte neprijalo rozhodnutie, ktorým by obmedzilo osvetlenie ulíc, verejných priestorov, budov či mostov. V prípade verejného osvetlenia ulíc alebo vnútroblokov sú problémom najmä normy.

Uvažuje sa však o vypnutí osvetlenia historických dominánt mesta. Na radnici aj v týchto dňoch pokračujú rokovania o možnostiach ako a kde ušetriť.

Prečítajte si tiež

Mesto je vysvietené

Na úspory a opatrenia sa pýtali aj poslanci na októbrovom zastupiteľstve. Niektorí vyjadrili nespokojnosť s aktuálnou situáciou.

„Keď sa večer blížite k Nitre, tak Nitra je vysvietená ako Los Angeles, všetko je osvetlené. Prečo sme už nejaké opatrenia neprijali?“ pýtala sa poslankyňa Marta Rácová. Tiež ju zaujímalo, aké možnosti má mesto pri verejnom osvetlení.

„Nemáme momentálne ten systém urobený tak, že dokážeme stmievať. Lampa buď svieti alebo nesvieti,“ povedal energetik Ľudovít Nagy.

Je podľa neho možnosť, že by sa vypla každá druhá lampa. Výnimkou by boli priechody či križovatky.

Prekážkou sú normy

Podľa Nagya je táto možnosť reálna, magistrát si však pri vypínaní stĺpov verejného osvetlenia musí dávať pozor, aby neporušil platné normy.

„Ak ich chceme dodržiavať, tak reálne nemáme veľký priestor na úspory. Keď si povieme, že normy dodržiavať nebudeme, môžeme takto šetriť, ale ak dôjde k nejakej nehode alebo mimoriadnej udalosti, tak sa budeme iba ťažko obhajovať,“ povedal k verejného osvetleniu energetik Ľudovít Nagy.

Ako povedal prednosta mestského úradu Martin Horák, mesto si nemôže dovoliť porušovať platné predpisy. „Preto pripravujeme skôr zhasínanie dekoratívneho osvetlenia na pamiatkach a svetiel na obchvatoch a v extraviláne Nitry,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM