Lucia Lauková Správy

Nitra je piata najväčšia na Slovensku, ale obyvateľov ubúda: Koľko ľudí žije pod Zoborom?

Nitra je piate najväčšie mesto na Slovensku, ale počet obyvateľov naďalej klesá. Aké sú najnovšie čísla?

Ilustračný obrázok k článku Nitra je piata najväčšia na Slovensku, ale obyvateľov ubúda: Koľko ľudí žije pod Zoborom?
3
Galéria

V Nitre naďalej klesá počet obyvateľov s trvalým pobytom. Začiatkom roka 2024 malo mesto pod Zoborom 75 741 obyvateľov, čo je o 482 ľudí menej ako pred rokom. Vyplýva to z údajov evidencie obyvateľstva, domov a bytov nitrianskej radnice, ktoré sú zverejnené na stránke mesta.

Prevahu majú ženy

V roku 2023 žilo v Nitre približne o štyritisíc žien viac ako mužov, bolo ich 34 626, mužov 30 442. Chlapcov do 15 rokov však bolo viac ako dievčat – 5 476, zatiaľ čo dievčat do 15 rokov 5 197.

Prečítajte si tiež

Ako obyvateľov udržať?

Počet obyvateľov Nitry klesá od roku 2002. „Vtedy nás tu žilo 87 690, odvtedy trend klesá. Dôvodom je presun obyvateľov z mesta na vidiek a výrazný je aj odchod mladých ľudí do väčších miest na Slovensku či v zahraničí,“ uvádza radnica.

Vedenie mesta si problém uvedomuje. „Robíme opatrenia, ktorými sa snažíme zatraktívniť Nitru a udržať v nej obyvateľov, respektíve prilákať nových,“ uviedol hovorca radnice Tomáš Holúbek.

Mesto chce doriešiť aj výstavbu dvoch stoviek nájomných bytov na Tehelnej. „Ďalšie desiatky bytov sme postavili na Hlbokej a na Dieloch. Vnímame ich ako dostupné bývanie pre mladých ľudí a ľudí, ktorí sa práve osamostatnili od rodičov, prípadne si zakladajú vlastné rodiny.“ Udržať mladé rodiny v Nitre pomôže aj nová moderná škôlka na Zobore s kapacitou takmer 150 detí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM