Lucia Lauková Rôzne Kultúra Správy

Nitra je 4. najobľúbenejším mestom na Slovensku: TAKTO ju ohodnotili cudzinci

Rodák z Nitry pozná svoje mesto ako vlastnú dlaň. Vie o jeho krásach aj nedostatkoch. Ako hodnotia mesto pod Zoborom návštevníci? Pozrite sa čo ich ohromilo i sklamalo.

Ilustračný obrázok k článku Nitra je 4. najobľúbenejším mestom na Slovensku: TAKTO ju ohodnotili cudzinci
Zdroj: TASR

Nitra je podľa hodnotení cestovateľov na webe TripAdvisor, v poradí štvrtou najobľúbenejšou destináciou na Slovensku. Pri návšteve Nitry si cudzinec všíma viaceré faktory, ktoré následne hodnotí. Medzi nimi pamiatky, služby či miesta na trávenie voľného času. Na webe o cestovaní Nitru hodnotilo 1673 turistov z rôznych kútov sveta.

Hodnotenie Nitrianskeho hradu

Na čele rebríčka najlepšie hodnotených pamiatok v Nitre stojí dominanta mesta, Nitriansky hrad. V Nitre mu jednoznačne patrí prvenstvo. V celoslovenskom meradle je Nitriansky hrad 10. najobľúbenejšou pamiatkou na Slovensku, za čo získal cenu cestovateľov. Celkovo 51 turistov ohodnotilo Nitriansky hrad ako vynikajúce miesto, 40 ako veľmi dobré, 6 ako priemerné, 2 ako úbohé a 1 ako otrasné.

Všetci boli ohromení

„Išiel som do Nitry súťažiť v majstrovstvách sveta v naturálnej kulturistike a mali sme úžasného miestneho kamaráta, ktorý nám spravil prehliadku mesta. Prišli sme priamo uprostred leta, takže počasie bolo úžasné. Vzal nás priamo na hrad a do kostola a všetci boli ohromení. Nemôžem uveriť, že nie je známy po celom svete a nenavštevuje ho množstvo turistov. Krásny zachovalý hrad na kopci s fungujúcim kostolom, vnútri toľko bohatstva, až to bolo ohromujúce. Potom pohľad na mestá, obce a okolité plochy z vrcholu bol neuveriteľný. Cítim sa byť poctený, že som bol na takom krásnom mieste s bohatou históriou, ktorá nie je dobre známa a ako poklad strážená miestnymi,“ opisuje Kyle z mesta Kilwinning, Spojené kráľovstvo

„Spadla mi sánka, tie interiéry kostola, úžasné fresky v barokovom slohu. Veľký a neočakávaný objav. Veľmi lacná vstupenka,“ napísala Sarah z Birminghamu, Spojené kráľovstvo.

V okolí mŕtvo a uzavreté priestory

Nie všetci odchádzali z návštevy hradu nadšení. Niektorých sklamalo aj to, že v okolí hradu sa nič nedeje. „Staré mesto s hradom bolo príjemným prekvapením. Bohužiaľ v susedstve je celkom mŕtvo. Má potenciál stať sa zaujímavou turistickou oblasťou. Nenechajte si ujsť výhľad z hradu,“ píše v recenzii Vitor z portugalského Lisabonu

Väčšina negatívnych komentárov sa týkala, toho že na hrade je veľa miest ukrytých pred verejnosťou. „Väčšina hradu je uzavretá. Bola tam malá archeologická expozícia s dvoma kostrami. Celkovo nuda a väčšina vecí bola pre verejnosť uzavretá,“ napísala Carinee z Melbourne.

Najlepšie hotely a reštaurácie

Najlepšie hodnotenie medzi hotelmi získal hotel Zlatý Kľúčik, po ňom City hotel Nitra, hotel Mikado, Capital, Golden Hoffer, hotel Koruna, River, Epicure, Centrum Nitra a penzión Zoborská.

V rebríčku najlepších reštaurácií v Nitre sa o prvenstvo delia dva podniky, Gio Caffe a Sýpka u Ludvíka. Druhé miesto patrí reštaurácii hotelu Zlatý Kľúčik, na treťom mieste je Záhir coffee and drinks, nasleduje Stará Kotoľňa, Burger Boutique, Sahara cafe, Boccaccio, Quo Vadis, Keltský Gril a Keltská pivnica a destiaku najlepších reštaurácií pod Zoborom uzatvára Wasabi Sushi Steak & Lounge Bar.

TOP 10 turistických lokalít v Nitre:

  1. Nitriansky hrad
  2. Mestský park na Sihoti
  3. Dražovský kostolík
  4. Morový stĺp pod hradom
  5. Socha Corgoňa
  6. Synagóga
  7. Diecézne múzeum
  8. Nitrianska Kalvária
  9. OC Mlyny
  10. Farský kostol navštívenia Panny Márie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM