Lucia Lauková Správy

Nitra hlavným miestom popularizácie vedy: Veľké centrum chcú otvoriť v roku 2021

V Nitre v najbižších rokoch vyrastie veľký projekt za desiatky miliónov eur. Jeho cieľom je priblížiť vedu verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nitra hlavným miestom popularizácie vedy: Veľké centrum chcú otvoriť v roku 2021
Zdroj: TASR

V Nitre vyrastie veľké centrum zamerané na popularizáciu vedy. Sídliť bude v areáli bývalých kasární pod Zoborom, v dvoch budovách, ktoré patria Archeologickému ústavu (AÚ) SAV. Ďalšie priestory budú umiestnené v podzemí.

Podľa riaditeľa AÚ Mateja Ruttkaya by sa s realizáciou projektu mohlo začať už v roku 2019 a v roku 2021 by centrum malo byť otvorené. „Príprave sa venuje špeciálny tím, nie len z nášho ústavu, ale aj z Centra vedecko-technických informácií v Bratislave i z nitrianskych univerzít. Ide o veľký projekt, ktorého náklady sa pohybujú v desiatkach miliónov eur. Hlavné centrum popularizácie vedy má vyrásť práve v Nitre, jedno menšie už funguje v Bratislave a ďalšie pribudnú v Žiline a v Košiciach,“ vysvetlil Ruttkay.

Zameranie centra

Centrum popularizácie vedy bude zamerané na všetky vedné odbory, od humanitných, cez prírodné až po technické. „Veľká časť bude venovaná aj archeológii, predovšetkým rôznym metódam, pomocou ktorých vieme zistiť, ako ľudia v minulosti žili, aké bolo napríklad počasie, aký bol pôvod rúd, z ktorých sa vyrábali nástroje, návštevníci si pomocou testov DNA budú môcť zistiť, z akej etnickej vetvy pochádzajú, dozvedia sa viac o tom, ako sa národy menili, ako migrovali a mnohé iné veci,“ uviedol Ruttkay.

Súčasťou archeologických expozícií budú aj rôzne 3D vizualizácie, zdigitalizované nálezy, a tiež prvky rozšírenej reality, v rámci ktorej budú môcť návštevníci napríklad pri prehliadke pamiatok vidieť na mobile či tablete pôvodnú podobu archeologických nálezov.

„Nitra sa bude mať čím popýšiť. Verím, že mládež nie len z Nitry, ale aj z celého Slovenska a zahraničia sa tu bude môcť oboznámiť s tým, čo je to veda, vo všetkých jej farbách, v rámci všetkých vedných odborov aj vrátane poľnohospodárstva, či automobilového priemyslu. Zároveň sa návštevníci naozaj pútavou a atraktívnou formou dozvedia, čo všetko sa dá vedou dosiahnuť, ako veda ovplyvňuje náš každodenný život a za akými všetkými, aj celkom bežnými činnosťami sú práve výsledky vedy,“ skonštatoval Ruttkay.

Význam a udržateľnosť

Udržateľnosť projektu je naplánovaná do roku 2028, Ruttkay však dúfa, že sa nájdu zdroje na jeho fungovanie aj v ďalších rokoch. „Chceme dosiahnuť to, aby mládež mala dobrý vzťah k vede. Aby mladí ľudia chápali jej význam a nenaleteli na reči, ktoré sa ozývajú aj v dnešnej dobe, že vedci sú nejakí darmožráči, ktorí za robotnícke peniaze popíjajú v kancelárii kávičku. Chceme, aby mládež chápala, že veda je obsiahnutá vo všetkých spektrách života a pre takú krajinu, ako je Slovensko, je najlepším zdrojom perspektívnej budúcnosti práve vedecký výskum, v ktorom mimochodom mnohí slovenskí bádatelia dosahujú fantastické výsledky, len sa o nich, žiaľ, iba málo vie,“ dodal Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM