Lucia Lauková Šport Hokej

Nitra by mohla mať nový zimný štadión s internátom: Vychovával by mladé talenty

Zámer výstavby predstavil poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja generálny manažér hokejového klubu HK Nitra Tomáš Chrenko.

Ilustračný obrázok k článku Nitra by mohla mať nový zimný štadión s internátom: Vychovával by mladé talenty
Zdroj: Dnes24.sk

V areáli Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre by mohol vyrásť nový zimný štadión, ktorý by slúžil ako tréningová hala pre mladých hokejistov a krasokorčuliarov. Súčasťou projektu je aj výstavba internátu pre mladé talenty. Zámer výstavby haly predstavil na júlovom rokovaní Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) generálny manažér hokejového klubu HK Nitra a regionálny manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja Tomáš Chrenko.

Podpora hokejových klubov

Podľa jeho slov podporujú výstavbu nového zimného štadióna všetky hokejové kluby v kraji. „S vedením týchto klubov sme podpísali memorandum o spolupráci a zhodli sme sa na tom, že je v záujme nás všetkých postaviť tréningovú halu na výchovu mladých športovcov, hokejistov i krasokorčuliarov. Podobná hala vyrástla aj pri strednej škole v Prešove a čoskoro sa začne stavať takýto štadión aj v Trenčíne,“ uviedol Chrenko.

Problém s ľadom

Ako pripomenul, Spojená škola v Nitre má na šport vynikajúce podmienky. Má k dispozícii dve telocvične, bazén i vonkajšie multifunkčné ihriská. „Vyrastali by tu tí najlepší mladí športovci z celého regiónu, nielen z Nitry. Funguje to tak už teraz, že ‚vyťahujeme‘ chlapcov z Levíc, Nových Zámkov a ďalších miest a prichádzajú do Nitry. Ale naozaj máme problém s ľadom a vybudovanie takejto haly je už pre ďalší rozvoj mladých talentov nutné,“ skonštatoval Chrenko.

Spracovanie materiálu

Zároveň požiadal krajských poslancov o podporu takéhoto zámeru. „Momentálne nie je nutné hneď vyčleňovať na výstavbu zimného štadióna nejaké veľké finančné čiastky. Stačí, keď zastupiteľstvo schváli v uznesení úlohu pre Úrad NSK, ktorý by spracoval komplexný materiál s technickými špecifikáciami haly, s odhadom nákladov a možnosťami financovania jej výstavby,“ navrhol krajský poslanec Peter Oremus.

Zámer najskôr prerokujú

O jeho návrhu však napokon Zastupiteľstvo NSK nehlasovalo, ale schválilo návrh poslanca Ivána Farkasa, aby bol celý zámer najskôr prerokovaný v odborných komisiách kraja. Podľa krajského poslanca a zároveň primátora Nitry Jozefa Dvonča, NSK by mal začať riešiť podporu športu systematicky. „Určite podporujem tento návrh, ale poďme sa baviť komplexnejšie o rozvoji športu v celom kraji, o vybudovaní infraštruktúry. Ak chceme tejto myšlienke pomáhať výrazným spôsobom, buďme priekopníkmi športu na území Slovenska,“ skonštatoval Dvonč.

Súhlasí s ním aj poslanec Daniel Balko, podľa ktorého by sa mal samosprávny kraj rozhodnúť, či chce reálne podporovať šport a ak áno, tak akým spôsobom. „Momentálne leží šport naozaj skôr na bedrách miestnych samospráv a pokiaľ do toho nevstúpia aj samosprávne kraje, tak bude stále podfinancovaný. My by sme naozaj mali prevziať zodpovednosť za rozvoj športu v našom kraji, ale treba to spraviť systematickým spôsobom,“ dodal Balko.

Foto: ilustračné

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM