Lucia Lauková Správy

Nitra bude mať vlastné meteostanice: Pomôžu aj pri zimnej údržbe

Meteostanice budú zbierať informácie o aktuálnom počasí v Nitre z desiatich miest. Niektoré z nich budú môcť sledovať aj rýchlosť vetra.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude mať vlastné meteostanice: Pomôžu aj pri zimnej údržbe
Zdroj: TASR

Meteostanice by mali sledovať teplotu vzduchu, atmosférický tlak, vlhkosť vzduchu, množstvo zrážok, CO2, SO2, NO2, benzén, hlučnosť i prašnosť.

Slúžiť by mali aj na stanovenie rosného bodu či predpoveď ranných mrazov. Vybrané meteostanice budú môcť sledovať aj rýchlosť a smer vetra.

V súčasnosti sa kvalita ovzdušia v Nitre monitoruje stanicami SHMÚ na Štúrovej ulici a v Janíkovciach. V rámci projektu tak v meste pribudne ďalších 10 meteostaníc.

„Teraz sa rieši obstarávanie dodávateľov na meteostanice. Výsledok bude asi do mesiaca, potom sa môžu riešiť zmluvy a dohodnúť sa presné termíny inštalácie, ktoré predpokladáme v lete,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Rozmiestnenie meteostaníc

Tri majú byť v časti Staré mesto, konkrétne na križovatke Štúrova a Štefánikova, druhá na Svätoplukovom námestí a tretia v parku pri kúpalisku.

Údaje sa budú zbierať aj z časti Zobor. Meteostanica tu má byť na zastávke autobusu pri Artine.

Dve meteostanice bude mať aj Chrenová, a to pri stredisku Lipa a pri detskom dopravnom ihrisku. Svoju meteostanicu má mať aj Klokočina na Hviezdoslavovej v priestoroch, kde býva cirkus.

Spracovanie dát

S nameranými dátami bude môcť pracovať mestský úrad, okresný úrad a na vedecké účely poslúžia Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Pracovníkom mestského úradu pomôžu napríklad pri zimnej údržbe či regulácii zálievky verejnej zelene. Okrem toho by mali meteostanice sledovať aj aktuálny a dlhodobý vplyvu na kvalitu života v blízkosti rôznych prevádzok a závodov na území mesta a v okolí.

Pre verejnosť

Údaje by mohla sledovať aj verejnosť. Ako potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek radnica plánuje údaje zverejňovať na mestskom webe. „Bude to predmetom rokovania a dohody,“ dodal hovorca Tomáš Holúbek. Okrem toho chce radnica vytvoriť databázu pre porovnávanie údajov v priebehu rokov.

Podľa vypracovanej štúdie by sa v budúcnosti niektoré údaje mohli zobrazovať na informačných tabuliach v miestach s vysokou koncentráciou ľudí. Možnosťou je tiež vytvorenie aplikácie s aktuálnymi informáciami cez mobilný telefón.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM