Lucia Lauková Kultúra

Niektoré pamiatky v Nitre obnovia: Na ich záchranu rozdelilo mesto 13-tisíc eur

Vybrané pamiatky na území Nitry sa vďaka finančnej podpore dočkajú obnovy. Mesto podporilo realizáciu troch projektov sumou 13-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré pamiatky v Nitre obnovia: Na ich záchranu rozdelilo mesto 13-tisíc eur
Zdroj: TASR

Nitra bude aj v tomto roku pokračovať v pravidelnej obnove pamiatok a pamätihodností na území mesta. Celkovo 13 000 eur je určených na realizáciu troch projektov v oblasti záchrany a obnovy národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností.

Pokračovanie prác na Zobore

Najvyššou sumou z nich bude podporená ďalšia etapa záchrany a obnovy ruín Kostola sv. Jozefa na Zobore. „Na konzerváciu murív, reštaurovanie príbytku mnícha a kostola je vyčlenených 7000 eur,“ informoval Andrej Jančovič z nitrianskeho mestského úradu.

Sanácia kostola i súsošia

Dotáciu 5000 eur získala Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo Nitra na spracovanie projektovej dokumentácie sanácie kostola sv. Andrea Prvopopolavého, pôvodne Kostola sv. Štefana Kráľa. Vďaka dotácii 1000 eur bude pokračovať aj druhá etapa reštaurovania súsošia sv. Jána Nepomuckého.

Podporené projekty

Za posledných päť rokov podporilo mesto Nitra obnovu pamiatok dotáciami vo výške viac ako 400 000 eur. Financie smerovali na obnovu a reštaurovanie sochy sv. Floriána na Námestí Kráľovnej pokoja, doplnenie Stĺpa partnerských miest o kórejské Gyeongju a odborné premiestnenie sochy Kristova starosť z Cabajskej ulice do areálu Kostola sv. Urbana na Čermáni.

Dotácie boli poskytnuté aj na projekty opravy hradného historického múru na hradnom kopci, zriadenie kaplnky sv. Svorada v Svoradovej jaskyni, na konzerváciu ruín Kostola sv. Jozefa a reštaurovanie sochy sv. Jána Nepomuckého, ako aj inštaláciu objektu kaplnky v Chmeľovej doline.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM