Nezvyčajná akcia v Nitre: O klobásovicu majú záujem aj zahraniční študenti!
Klobásovica je názov súťaže, ktorú tento rok organizuje SPU v Nitre. Tentokrát sa organizovania chytil Akademický senát univerzity. Do súťaže sa zapoja aj zahraniční študenti.
Študentská časť Akademického senátu SPU v Nitre bude organizovať zaujímavú akciu s názvom „Klobásovica“. Ako nám povedala Tatiana Svetlanská, v súťaži ide o prípravu klobás študentskými tímami jednotlivých fakúlt. Myšlienka zaujala aj zahraničným študentov, ktorí sa tiež do súťaže zapoja s vlastnými tímom.
Ako uviedla Tatiana Svetlanská, Klobásovica bude prebiehať v stredu 2. marca od 17:00 do 22:00, v školskej jedálni študentského domova AB, hudbu zabezpečí internátne rozhlasové štúdium a bude sa čapovať pivko a kofola. Súťažiť bude 9 tímov.
Pokračujú v tradícii
„Akciu sme sa rozhodli organizovať, aby sme nadviazali na dlhoročnú tradíciu, ktorú založila Fakulta biotechnológie a potravinárstva. Zvykla sa každoročne organizovať na jeseň ale tentokrát sme jej organizáciu presunuli na jar. Keďže sme poľnohospodárska univerzita chceme, aby naši študenti práve na týchto akciách ukázali, že majú vzťah k poľnohospodárstvu a nerastú z nich iba teoretici,“povedala organizátorka Tatiana Svetlanská.
Darovali im ošípanú
Ako nás informovala Tatiana Svetlanská každý tím dostane 5 kg bravčového mäsa a základné koreniny, ostatné ingrediencie budú v ich réžii. „Klobásy sa budú pripravovať v priestoroch laboratórií Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP). Príprava a údenie bude prebiehať pred akciou v pondelok a utorok. Ošípaná je darovaná školským poľnohospodárskym podnikom,“ informovala nás organizátorka Tatiana.
Hodnotiť budú odborníci
Ani táto súťaž sa nezaobíde bez odbornej poroty, vybrať si svojho favorita spomedzi klobás budú môcť aj samotní študenti. „Odborná porota bude pozostávať z pedagógov z FBP, odborníkov z Výskumného ústavu živočíšnej výroby a zástupcu asociácie mladých farmárov (ASYF). 3 najlepšie tímy vyberie porota a 1 tím si vyberú študenti, ktorí sa prídu pozrieť a ochutnať.Tiež sa ocení tím za najlepšiu výzdobu resp. prezentáciu. A v neposlednom rade sa vyberie a ocení aj jeden z prítomných študentov, ktorí budú na akcii,“ uviedla Tatiana Svetlanská.
Foto: ilustračné