Samospráva

Neviete kam s kuchynským bioodpadom? Nitriania môžu získať kompostér zadarmo

Nitrianska radnica chce podporiť občanov v kompostovaní kuchynského bioodpadu. Zisťuje, kto by mal záujem o bezplatný kompostér.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam s kuchynským bioodpadom? Nitriania môžu získať kompostér zadarmo
Zdroj: Pixabay.com

Kompostovanie kuchynského bioodpadu má mnoho výhod. Podporiť občanov v tejto aktivite plánuje aj nitrianska radnica. Záujemcom zabezpečí kompostér.

Ako oň požiadať?

„Mesto podporuje všetky formy predchádzania vzniku odpadov a jednou z nich je aj domáce alebo komunitné kompostovanie. Preto sme sa rozhodli dať domácnosti alebo komunite kompostér zadarmo,“ píše sa na mestskej stránke.

Podmienkou bude využívať kompostér, triediť tak kuchynský bioodpad a pravidelne sa starať o bioodpad v kompostéri.

„O kompostér môžu žiadať obyvatelia rodinných domov, spoločenstvá vlastníkov, správcovské spoločnosti alebo miestne združenia či neformálne skupiny občanov. Kompostéry vám zabezpečíme bezplatne,“ informuje mesto.

Radnica si aktuálne zisťuje záujem o kompostéry. Stačí vyplniť formulár a mesto vás bude po spracovaní žiadostí spätne kontaktovať.

Prečítajte si tiež

Uzávierka zisťovania záujmu o kompostéry je 15. júna. Druhé kolo zisťovania záujmu prebehne počas leta 2021.

Základné pravidlá

Počas kompostovacieho procesu treba dodržiavať zásady správneho kompostovania, aby ste vytvorili optimálne podmienky pre činnosť a rozvoj mikroorganizmov a pôdnych organizmov, ktoré sa na kompostovaní podieľajú.

Podľa radnice existujú štyri základné pravidlá, a to zabezpečiť správnu veľkosť materiálu, pravidelné miešanie všetkých materiálov, dostatočný prístup vzduchu a správnu vlhkosť kompostovaného materiálu.

Odmena za kompostovanie?

Jednou z hlavných výhod triedenia a kompostovania biologického kuchynského odpadu je aj znižovanie množstva odpadu na skládkach. Budú občania vďaka tomu platiť menej za odpad?

„V súčasnosti sa uvažuje nad viacerými možnosťami ako v blízkej budúcnosti finančne zvýhodniť domácnosti, ktoré predchádzajú vzniku odpadov formou domáceho prípadne komunitného kompostovania,“ uvádza mesto na svojej stránke.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM