Správy Samospráva

V Nitre sa začne zber kuchynského biodpadu: Prvé prídu na rad sídliská

Nitra si splní povinnosť a začne zbierať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. V júni začnú na stojiskách osádzať hnedé smetné nádoby.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa začne zber kuchynského biodpadu: Prvé prídu na rad sídliská
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Povinnosť zabezpečiť triedený zber kuchynského biologického odpadu z domácností (KBO) majú samosprávy od 1. januára 2021.

Ministerstvo životného prostredia (ŽP) SR dalo obciam a mestám pol roka na prípravu. Prechodná fáza sa onedlho končí.

Od 1. júla už podľa zákona musia samosprávy pre svojich obyvateľov zabezpečovať oddelený zber kuchynského bioodpadu. Výnimkou nie je ani Nitra.

Koše na bioodpad

Hnedé zberné nádoby s označením BRKO (biologicky rozložiteľný kuchynský odpad) budú na kontajnerových stojiskách v Nitre pribúdať v priebehu júna. O mesiac neskôr sa začne zber.

„Na sídliskách začne zber od júla, v rodinných domoch do konca roka,“ informuje o tom mesto Nitra na svojom webe.

Vyvážať sa budú jeden až trikrát za týždeň. Závisieť to bude od ich naplnenosti a klimatických podmienok. Obyvatelia domov budú musieť zatiaľ odovzdávať kuchynský bioodpad bezplatne na zberných dvoroch.

Zatiaľ je otázne, či nitrianske domácnosti dostanú vedierka či vrecia na kuchynský bioodpad, alebo si ich budú musieť zabezpečiť sami.

Vysoké náklady

Kuchynský bioodpad budú z Nitry vyvážať do bioplynovej stanice Bošany. Vyrobí sa z neho elektrická a tepelná energia, ale aj organické hnojivo.

„BRKO z Nitry nebude končiť v spaľovni, ale v bioplynovej stanici. Platiť budeme 65 eur za tonu kuchynského odpadu. Odhadované množstvo za rok je 2 000 ton,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

To však nie sú zďaleka jediné náklady súvisiace so zberom kuchynského bioodpadu.

„Vstupne náklady boli zatiaľ 200 000 eur. Nie je to úplne finálne číslo. Oveľa vyššie však budú ročné prevádzkové náklady (odhad je 1,3 mil. eur – záleží od množstva vyzbieraného odpadu),“ uvádza hovorca mesta.

Prečítajte si tiež

Nebude to zadarmo

Zvýšené náklady mesta sa premietli aj do sadzby poplatku pre občanov.

„Mestá a obce nemali inú možnosť, ako upraviť poplatky po tom, čo im od štátu pristála na pleciach nová povinnosť. Tento rok Mesto Nitra bolo aj kvôli tomu nútené zvýšiť poplatok za komunálne odpady o 7 eur,“ pripomenul hovorca mesta.

Na finančnú náročnosť upozorňovala radnica ešte vlani v auguste. Rezort životného prostredia avizoval, že časť nákladov bude samosprávam hradiť z Environmentál­neho fondu.

„Zatiaľ mesto nedostalo od štátu nič. Environmentálny fond by mal každoročne vyplácať mestám príspevok na zber kuchynského odpadu, ale ešte k tomu nie je vydaná vykonávacia vyhláška. Bližšie informácie nám Environmentálny fond nevedel poskytnúť a k našim otázkam sa nevyjadrilo ani Ministerstvo ŽP,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM