Rôzne

Neseďte doma! Na skok od Nitry štartujú tradičné HODY

Máte už program na najbližšie dni? Možno aj vás zláka hodová zábava v neďalekom meste.

Ilustračný obrázok k článku Neseďte doma! Na skok od Nitry štartujú tradičné HODY
Zdroj: Trnavský kraj zážitkov

Koncertom Petra Cmorika sa v piatok začínajú tradičné hodové slávnosti vo Vrábľoch. Jesenné podujatie, ktoré potrvá do pondelka (10. 10.), sprevádza viacero kultúrnych a spoločenských akcií. Spoluorganizuje ich mesto, Mládežnícky parlament Vráble a spolky pôsobiace v meste, informovala Dagmar Tóthová Skačanová, predsedníčka Mládežníckeho parlamentu Vráble.

Aj so stánkami

Termín hodových slávností sa zvyčajne viaže k historickému míľniku obce, väčšinou k samotnému vzniku alebo vysväteniu prvého kostola.

V piatok sa budú môcť hodujúci občerstviť na námestí v pestrej ponuke gastro stánkov a samozrejmosťou sú rôzne atrakcie pre deti. „Pozývame nielen všetkých Vrábeľčanov, ale aj ľudí z okolitých obcí, aby prišli na koncerty aj na sprievodný program a dobré jedlo či nápoje. Vráble sú pohostinným mestom a aj so svojou vinohradníckou tradíciou majú čo ponúknuť,“ hovorí primátor Vrábeľ Tibor Tóth.

Prečítajte si tiež

Tradičná zábava

Vrábeľské hody sa v dávnejšej minulosti zvykli konať v auguste pri príležitosti katolíckeho sviatku Nanebovzatia Panny Márie.

„Traduje sa však, že miestni gazdovia presvedčili farára, aby hody presunul na druhú októbrovú nedeľu, čiže na čas, keď v pivniciach zreje burčiak a kačice sú dostatočne vykŕmené,“ priblížila históriu hodov Tóthová Skačanová.

Autori knihy Vráble na prelome tisícročí Jozef Trubíni a Mikuláš Marko spomínajú hodové zábavy, ktoré boli vždy po 7. októbri a trvali od nedele až do utorkového skorého rána.

V pondelkové ráno sa tradovala ceremónia prijímania 15 a 16-ročných chlapcov do mládeneckého stavu. Zábavy sa organizovali v miestnych hostincoch a do tanca hrala ľudová hudba Pecekovcov, Piťovcov, Karvaiovcov a Bukaiovcov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM