Lucia Lauková Správy

Nenechajte si ujsť astronomický zážitok: Čaká nás úplne zatmenie Mesiaca

Úplne zatmenie Mesiaca budete môcť sledovať aj z nitrianskej hvezdárne. Zvedavci a nadšení pozorovatelia oblohy si však budú musieť trochu privstať.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť astronomický zážitok: Čaká nás úplne zatmenie Mesiaca
Zdroj: TASR

V pondelok 21. januára nás čaká astronomický zážitok. Hlavnú úlohu v ňom zohrá Mesiac, ktorý sa zahalí do tieňa. Na to aby ste toto nebeské divadlo mohli sledovať si budete musieť privstať. Odohrávať sa bude v skorých ranných hodinách od 5.00 do 7.30 h.

Hvezdáreň pri Krajskom osvetovom stredisku v Nitre si túto príležitosť nenechá ujsť a pre záujemcov pripravila pozorovanie. Úplné zatmenie potrvá 1 hodinu a 2 minúty.

Vstupné na pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca 21. januára je 1 euro. Ako vysvetľuje Astronomický ústav SAV, zatmenie Mesiaca je astronomický úkaz, pri ktorom tieň Zeme dopadá na povrch Mesiaca. „Nastáva v čase okolo splnu, keď sa Mesiac počas svojho orbitálneho pohybu dostane do blízkosti predĺženej spojnice Slnko – Zem a vstúpi do tieňa Zeme. Nie je to však tieň zemského povrchu, tzv. geometrický tieň, ale tieň ovplyvnený atmosférou Zeme,“ vysvetľuje astro.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM