Lucia Lauková Správy

Neďaleko Nitry chcú postaviť spaľovňu zvierat: Obyvatelia sa bránia petíciou

V neďalekej obci pri Nitre chce spoločnosť postaviť spaľovňu malých hospodárskych zvierat. Obyvatelia majú obavy, spísali petíciu. Vyjadrenie nám poskytla aj starostka obce.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Nitry chcú postaviť spaľovňu zvierat: Obyvatelia sa bránia petíciou
Zdroj: TASR

V obci Čab by mohla vyrásť spaľovňa malých hospodárskych zvierat. Zámer sa však nepáči viacerým obyvateľom obce, ktorí spísali petíciu. Pod tú sa podpísalo 331 obyvateľov. Petíciu už má starostka obce Čab Eva Andacká na stole a podľa jej slov sa ňou priebežne vedenie obce zaoberá.

Spaľovňa zvierat

Spaľovňa by mala vyrásť v areáli bývalého podniku PREFA, v priemyselnom parku obce Čab. Ako nás informovala Anna Ondrejičková Ďurišová z petičného výboru, pri spaľovaní by malo byť použité technologické zariadenie s kapacitou 300 kg váhy a s rýchlosťou spaľovania 50 kg za hodinu.

Obávajú sa negatívnych vplyvov

Petičný výbor sa podľa jeho zástupkyne obáva viacerých negatívnych vplyvov, ako zvýšenie emisií, možný únik formaldehydu a chlóru, zápach, prekládka a skladovanie uhynutých zvierat a v neposlednom rade im nie je ľahostajný zvýšený nápor áut na komunikáciu 3. triedy v smere Zbehy a Radošina.

Vydali predbežný súhlas

Obecné zastupiteľstvo podľa petičného výboru 19. decembra 2016 odsúhlasilo uznesenie, ktorým umiestnenie prevádzky schválilo. „Schváleniu nepredchádzala žiadna verejná diskusia ani informovanie obyvateľov o zámere, dokonca na obci absentovala dokumentácia na základe ktorej uznesenie prijala,“ upozorňuje petičný výbor.

Spaľovňu chce podľa slov starostky obce, prevádzkovať spoločnosť zastúpená p. Vydareným, ktorý ešte koncom novembra 2016 oslovil starostku Evu Andackú. „Na zasadnutí obecného zastupiteľstva som zastupiteľstvo informovala o tejto požiadavke. Zastupiteľstvo vybralo dvoch poslancov, ktorí podobnú spaľovňu navštívili v meste Olomouc. Na základe informácii o tejto spaľovni a konkrétnych poznatkov od poslancov, ktorí ju navštívili zastupiteľstvo vydalo predbežný súhlas o jej umiestnení v našom katastri,“ vysvetľuje starostka obce.

„Avšak doposiaľ sme neobdržali od investora žiadnu projektovú dokumentáciu a neprebieha ani žiadne iné konanie spojené s týmto projektom,“ dodala Eva Andacká, starostka obce Čab.

Verejné zhromaždenie

Sťažnosti obyvateľov si vedenie obce vypočuje na verejnom zhromaždení v stredu 10. mája o 17.30 hod v Kultúrnom dome v Čabe. Ako ďalej informuje starostka obce Eva Andacka v pondelok 15. mája sa uskutoční riadne zasadnutie obecného zastupiteľstva, ktoré sa takisto touto petíciou bude zaoberať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM