Lucia Lauková Šport

Nebo nad Nitrou bude patriť vetroňom: Pod Zobor mieria piloti z 20 krajín

Štart medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní Pribina cup už môžeme počítať na hodiny. O nedlho sa v Nitre zídu desiatky pilotov.

Ilustračný obrázok k článku Nebo nad Nitrou bude patriť vetroňom: Pod Zobor mieria piloti z 20 krajín
Zdroj: TASR

Najväčšie medzinárodné športové podujatie začne, plachtárska súťaž Pribina Cup 2017 odštartuje už vo štvrtok 13. apríla. Ako upresnil člen realizačného tímu Aeroklubu Nitra, Marian Hadnagy, vo štvrtok bude prebiehať registrácia pretekárov. Prvá súťažná disciplína sa bude konať o deň neskôr, teda v piatok 14. apríla.

Presný počet pilotov bude známi až po registrácii v Nitre. „Momentálne je prihlásených 158 súťažiacich z 20 krajín sveta,“ informoval nás týždeň pred začatím súťaže Marián Hadnagy.

Pilot si vyskúšal trasu

Tohtoročnú trasu i miestne meteorologické podmienky Pribina cupu si prišiel vyskúšať v rámci tréningu jeden z pilotov Piotr Jarysz. Svoje dojmy z lietania nad Nitrou a okolím opísal na stránke súťaže, kde uvádza, že bolo veterno, a medzi Tribečom a Partizánskym sa mu podarilo zachytiť vlnové prúdenie silného vetra cez horskú prekážku, vďaka ktorej nabral výšku 2 400 m. „Vo vlnovom prúdení sa dajú dosahovať veľké výšky. Slovenský rekord je 9 040 m, ktorý ustanovil Ivan Žiška dňa 7.5.2009,“ prezradil Marián Hadnagy.

Súťaž môže prekaziť počasie

Prípravy na medzinárodnú súťaž finišujú no posledné slovo bude mať počasie. „Počasie môže ovplyvniť súťaž. V prípade dažďa sa neletí. Súťaž je platná ak sa odlietajú aspoň 3 disciplíny,“ vysvetlil Marián Hadnagy .Hlavným organizátorom podujatia je Vladimír Foltin, vedúci letovej prevádzky je Dominik Jančik.

„Pravidelne sa súťaže zúčastňuje aj pilot na vozíčku Adam Czeladzkí,“ povedal Marián Hadnagy. Ako sme sa dozvedeli, spomínaný pilot si nenechá ujsť ani tento ročník súťaže Pribina Cup.

Foto: ilustračné

Na fotografii pilot Adam Czeladzkí, ktorý je pravidelným účastníkom Pribina cup-u. / Zdroj: pribinacup.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM