Správy

Návštevníkov Nitrianskeho hradu ubúda: Múzeum bojuje o prežitie

S pandémiou koronavírusu sa musí popasovať aj Nitriansky hrad. Pre niektoré expozície môže byť strata príjmov likvidačná.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníkov Nitrianskeho hradu ubúda: Múzeum bojuje o prežitie
16
Galéria

Nitriansky hrad bol v priebehu storočí nemým svedkom viacerých pohrôm a epidémií. Tie najväčšie z rokov 1710 a 1739, kedy obyvateľov Nitry sužovali morové epidémie, pripomína na hradnom kopci morový stĺp. Obete na životoch sa vtedy počítali v stovkách.

Do histórie sa s určitosťou zapíše aj pandémia koronavírusu. Škody a následky, ktorá po sebe zanechá, zistíme až po jej skončení.

Zhoršujúca sa epidemiologická situácia sa podľa biskupského hovorcu Tibora Ujlackého negatívne prejavila na návštevnosti Nitrianskeho hradu.

„Na základe toho sa prevádzka muzeálnych expozícií stáva neefektívnou, lebo náklady na prevádzku prevyšujú príjmy, čo je aj pre Diecézne múzeum v areáli hradu pomaly likvidačné,“ prezradil hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Biskupstvo preto reagovalo zmenami pri otváracích hodinách i vstupnom. „Samotný hradný areál, ako aj katedrála – Bazilika sv. Emeráma sú od pondelka do štvrtka prístupné bezplatne. Od piatka do nedele je vstup spoplatnený. V čase konania bohoslužieb v katedrálnom chráme je vstup do areálu hradu za účelom účasti na bohoslužbe bezplatný,“ dodal Tibor Ujlacký.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM